Vekilin feryadı: Maaşımız yetmiyor

Haber Giriş : 19 Ekim 2005 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milletvekili maaşının azlığından yakınan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu: Kimse bizi bir elimiz yağda, bir elimiz balda sanmasın

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, ortalama 7 milyar 100 milyon lira olan milletvekili maaşlarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. İşte Kuzu'nun olay yaratacak sözleri:

* Maaş sıralamasında milletvekilleri 38'inci sırada. Maaşa yüzde 3'lük-5'lik zam hemen gündem yapılıyor. Oysa uçak parasına kadar kendimiz veriyoruz. Çoğu kez karayolu ile gidip geliyoruz.

LOJMANDAN OLDUK

* Milletvekilleri aldığı maaşla ancak geçimini sağlıyor. 800 YTL kiraya ödüyoruz. Bizler için mali bir iyileşmeye gidilse tepki doğuyor. Halk şunu iyi bilmeli: Biz aldığımız maaşı halkla beraber yiyoruz. Milletvekili olmadan önce de, hem dokunulmazlığı hem de vekillerin maddi olarak desteklenmesini savunmuştuk. Çünkü gözü dışarıda olan vekilden millete hayır gelmez.

* Lojmanlarda oturmayarak bu konuda örnek olmak istemiştik. Bunun arkası gelmedi. Biz sadece lojmanlardan olduk ama kimse de başlatılan geleneği sürdürmedi. Oturduğumuz yer kadar, güvenlik konusu da önemli. Bir arada oturmadığımız için milletvekillerinin kaynaşmasında da sorun çıktı. Bir ara toplu konut yapalım fikri ortaya atılmıştı. Bu bile polemik konusu yapıldı. Milletvekilinin kendisine ait bir ev alma hakkı yok mu?

* Ben kredi kartı kullanmam. Kesemde para varsa kullanırım, yoksa bakmam. Genç milletvekillerimiz kredi kartı konusunda mağdur. Kredi kartı mağduru 150 vekil var. Taksitli alışverişler yüzünden bitmek bilmeyen borç batağına giriyorlar. Yeni düzenleme bu arkadaşlarımızı da rahatlatacak.

DOKUNULMAZLIK

* Memurlar içinde 17 kesimin dokunulmazlığı var. Onlar için, "soruşturma yapılmaya mahal yoktur" denilirse ömür boyu bunu yapamazsın. Ancak bizdeki dokunulmazlık bir dönemdir. Sonra yargılanabilirsin. Geçmişte bazı vekiller densizlik yapmış olabilir. Ama bence dokunulmazlık konusu gündeme getirilmemeli.

* Bazı kesimler, az maaşlı, ihtiyaç sahibi, lojmanı olmayan, dokunulmazlığı kaldırılmış bir vekil profili arzulamakta. Milli iradeyi temsil eden bu kesimi kendilerinin arzu etmediği noktalarda yıpratma amaçlı kullanmak için bu konuları gündeme getiriyorlar. Böyle bir zayıf tablo içinde vekilleri çalışamaz duruma sokmak ve "hadi bana eyvallah" dedirtmek istiyorlar.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber