Kamu Personeli Danışma Kurulu toplandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Kasım 2012 12:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, toplu sözleşme görüşmeleri sırasında, toplu sözleşmenin konusu olmayan fakat Kamu Personeli Danışma Kurulu'nda görüşülmek üzere genel ve hizmet kolu dahilinde toplam 161 konuda çalışmalara devam edilmesinin kararlaştırıldığını belirterek, ''Bugün burada toplu sözleşmenin kapsamında olmayan bu konuları birlikte ele alacağız'' dedi.

Kamu Personeli Danışma Kurulu, Bakan Çelik başkanlığında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı salonunda toplandı.

Çelik toplantıdan önce yaptığı açıklamada, toplantının yaklaşık 3 milyon kamu çalışanını ilgilendirdiğini söyledi.

12 Eylül 2010'da gerçekleştirilen Anayasa referandumu ile kamu görevlileri açısından yeni bir dönemin başladığını vurgulayan Çelik, referandumla ''toplu görüşme'' yerine ''toplu sözleşme hakkı'' getirildiğini hatırlattı.

Anayasa değişikliği sonrasında uyum yasasının bu yıl nisan ayında yürürlüğe girdiğini hatırlatan Çelik, 2012-2013 dönemini kapsayan toplu sözleşme sürecini de tamamladıklarını ifade etti.

Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu toplu sözleşme görüşmeleri sırasında, toplu sözleşmenin konusu olmayan fakat kamu personeli danışma kurulunda görüşülmek üzere genel ve hizmet kolu dahilinde toplam 161 konuda çalışmalara devam edilmesi toplu sözleşme sürecinde kararlaştırılmıştı. Bugün burada toplu sözleşmenin kapsamında olmayan bu konuları birlikte ele alacağız.

Danışma Kurulu'nda görüşülecek konularla ilgili olarak yetkili konfederasyon ve hizmet kollarında yetkili sendikaların iştirakiyle bir komisyon oluşturulmuştur. Bu komisyon, görüşülecek konuları ilgili kamu kurum, kuruluşlarının görüşlerini de alarak gerekli hazırlıkları yapmak ve danışma kuruluna sunmakla görevlendirilmiştir. Komisyon, devlet personel başkanlığından gelen temsilcilerle Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK temsilcilerinin katılımıyla bir alt komisyon oluşturmak suretiyle çalışmalarını yürütmüştür. Bugün bu çalışmaları ana hatlarıyla görüşüp değerlendireceğiz ve bir takvim çerçevesinde de çözüme kavuşturulması gerekenlerle ilgili nihai bir yol haritasını ortaya koymuş olacağız.''

Çelik, toplantının ülke ve kamu çalışanları açısından hayırlı olması temennisinde bulundu.

OTURMA DÜZENİNE ELEŞTİRİ

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise oturma düzenini eleştirdi. Bakan heyet başkanıymış gibi 'şekli bir durum' oluşturulduğunu söyleyen Gündoğdu, bu oturma düzeniyle toplu görüşmenin de gerisine gidildiğini, toplu sözleşmenin tarafların eşitliği ilkesine aykırı olduğunu söyledi. Referandumda 'evet' çıktığına pişman olan anlayışın bir benzerini gördüklerini dile getiren Gündoğdu, "Toplu görüşmenin de gerisine gittik. Oturma düzeniyle bu gösterildi. Yapılan konuşmada da toplu sözleşmenin konusu olmayan konuların değerlendirmesi yapıldı. Bu da yanlıştı. Buradaki her şey toplu sözleşmenin konusudur. 15 günlük süre yetersizliği sebebiyle görüşülemeyen konuları görüşmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Toplantı, komisyon tarafından hazırlanan sunumun izlenmesiyle devam ediyor. Sunumun ardından toplantıya ara verilecek ve öğleden sonra çalışmalar sürecek.

Toplantı, basına kapalı devam ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber