Hükümet anayasadaki bütçe maddelerini değiştirecek

Haber Giriş : 19 Ekim 2005 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümeti elinde bulunduran Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), anayasadaki bütçe ile ilgili maddeleri değiştirmeye hazırlanıyor. Hazırlanan yasa teklifi ile bütçe gider ödenekleri, TBMM Genel Kurulu görüşmeleri sırasında da üzerinde herhangi bir görüşme yapılmadan artırılabilecek. Halen bütçenin genel kuruldaki görüşmeleri sırasında gider ödeneğini artırıcı teklif verilemiyor. Ödenek artışları Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmeleri sırasında yapılıyor.

AKP, aralarında yükseköğretim kurumlarıyla ilgili düzenlemenin de yer aldığı Anayasa'daki bütçe ile ilgili maddeleri değiştirmek için teklif hazırlığında. Buna göre bütçe giderleri, genel kurulda üzerinde görüşme yapılmadan oylanacak.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), anayasadaki bütçe ile ilgili maddeleri değiştirmeye hazırlanıyor. Hazırlanan yasa teklifi ile bütçe gider ödenekleri, TBMM Genel Kurulu görüşmeleri sırasında da üzerinde herhangi bir görüşme yapılmadan artırılabilecek. Halen bütçenin genel kuruldaki görüşmeleri sırasında gider ödeneğini artırıcı teklif verilemiyor. Ödenek artışları Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmeleri sırasında yapılıyor.

Üzerinde görüşme yapılmadan oylanacak
AKP, Anayasa'nın 5 maddesinde değişiklik yapılması amacıyla bir teklif hazırladı. Teklif, Anayasa'nın "yükseköğretim kurumları"nı düzenleyen 130, Sayıştay'ı düzenleyen 160, "bütçenin hazırlanması ve uygulanması" başlıklı 161, "bütçenin görüşülmesi" başlıklı 162 ve "bütçelerde değişiklik yapılabilme esasları" başlıklı 163. maddesinde değişiklik içeriyor. Teklifle bütçenin görüşülmesini düzenleyen 162. maddede yer alan "genel ve katma bütçe tasarıları" ifadesi çıkarılıyor. Maddede "TBMM üyeleri bütçe kanunu tasarılarının TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi sırasında gider artırıcı ve gelir azaltıcı önerilerde bulunamazlar" hükmü, "TBMM üyeleri, Genel Kurul'da idare bütçeleri hakkında düşüncelerini her bütçenin tümü üzerindeki görüşmeler sırasında açıklarlar. İdare bütçelerinin gelir ve gider toplamları ile bunlara ilişkin değişiklik önergeleri, üzerinde ayrıca görüşme yapılmaksızın okunur ve oylanır" şeklinde değiştiriliyor.

Diğer değişikliklerin içeriği
Teklife göre, Anayasanın bütçelerde değişiklik yapabilme esaslarını düzenleyen 163. maddesinde de "genel ve katma bütçelerle" ifadesi yerine, "merkezi yönetim bütçe kanunu" ifadesi kullanılıyor. "Yükseköğretim Kurumları"nı düzenleyen 130. maddede geçen "genel ve katma bütçeler" yerine "merkezi yönetim bütçesi" ibaresi; "Sayıştay" başlıklı 160. maddede "genel ve katma bütçeli dairelerin" ibaresi, "kanunla belirlenen genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin" şeklinde değiştiriliyor. Anayasanın, "Bütçenin Hazırlanması ve Uygulanması" başlıklı 161. maddesinin birinci fıkrasında "Devletin ve kamu iktisadi teşebbüsleri dışındaki kamu tüzel kişilerinin harcamaları, yıllık bütçelerle yapılır" ibaresi yerine, "Devletin ve kamu iktisadi teşebbüsleri dışındaki kamu tüzel kişilerinin harcamaları ile bütçelerinin hazırlanması, uygulanması ve kontrolü kanunla düzenlenir" şeklinde değiştiriliyor.

Niye değiştiriliyor?
Teklifin gerekçesinde parlamentoya sunulacak bütçe kapsamına genel bütçenin yanı sıra özel bütçeli idareler ile düzenleyici ve denetleyici kurumların dahil edildiği belirtildi. Bu kapsamda katma bütçelerin de idarelerin gelir ve yönetim yapıları dikkate alınmak suretiyle genel bütçeli idareler ve özel bütçeli idarelere dahil edildikleri anlatıldı. Böylece, genel bütçeli idarelerin, özel bütçeli idareler ile düzenleyici ve denetleyici kurumların toplamından oluşan Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı hazırlanarak TBMM'ye sunulacağı bildirilen gerekçede, Anayasa'nın konuyla ilgili hükümlerinde gerekli uyumun sağlanması amacıyla değişiklik yapılmasının öngörüldüğü kaydedildi. Taslağa son şeklinin verilmesinin ardından TBMM Başkanlığı'na sunulacağı bildirildi. Bir anayasa değişiklik teklifinin yasalaşabilmesi için Meclis Genel Kurulu'nda iki kez görüşülmesi ve üçte iki çoğunluk yani 376 oyu sağlaması gerekiyor.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber