'Her 3 personele 1 müdür, dil bilmeyene tazminat...'

Haber Giriş : 20 Ekim 2005 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SPK'nın tasarruf genelgelerine uymadığı gerekçesiyle İMKB hakkında hazırladığı rapora göre borsada personelden çok müdür ve şef varmış.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, (İMKB) Sermaye Piyasası Kurumu'nun (SPK) Başbakanlık Tasarruf Genelgeleri'ne uymadığı gerekçesiyle İMKB Yönetimi hakkında başlattığı soruşturmanın sonuç raporu ile çalkalanıyor. SPK, edinilen bilgilere göre 1.700 sayfalık raporda borsa çalışanlarına kira yardımı yapılmaması, özel sağlık sigortası giderlerinin kesilmesi ve İMKB'nin Başbakanlık onayı olmadan bağış yapmamasını istedi. Ayrıca 2003 ve 2004 yılı faaliyetlerinin incelendiği sonuç raporunda İMKB yönetiminin tasarruf genelgelerine uymayan harcamalarının toplam tutarı soruldu.

DİL BİLMEYENE TAZMİNAT
Bunun için de İMKB Yönetimi'ne 10 Kasım'a kadar süre tanındı. Kulislerde konuşulan bilgilere göre raporda SPK, İMKB'den yaptığı harcamaların tek tek hesabını sordu. SPK'nın tespitlerine göre sözleşmelerinden doğan hakları gerekçe göstererek, 3 yıldır zam yapılmadığı için yönetime dava açan çalışanlar için İMKB Yönetimi maaş düzeltmelerine yönelik ilginç formüller üretmiş. Yabancı dili yeterli olmayan hatta bilmeyen çalışanlara 'dil tazminatı' ödendiği, maaş ayarlamaları için kademe artırıldığı tespit edilmiş. Öyleki 440 personelin çalıştığı sermaye piyasalarının kalbi İMKB'de her 3 personele 1 müdür, her 1 personele 2'nin üzerinde şef düşüyormuş Ayrıca raporda borsa lojmanları boş dururken, karı-koca çalışanlara ayrı ayrı kira yardımı yapıldığına da dikkat çekilmiş. Edinilen bilgilere göre İMKB Yönetimi'nin son 3 yıldır zam almayan sekreter, koruma, şöför gibi bazı borsa çalışanlarının durumunu düzeltmek için de aydan aya belirli bir miktar seyyanen ödeme yaptıkları tespit edilmiş. 1.700 sayfalık SPK raporunda yer alan bilgiye göre bu rakamın en az 5 milyon YTL (trilyon lira) üzerinde olduğu öğrenilirken, çalışanlara kira yardımının yapılmaması, özel sağlık sigortası harcama giderlerinin kesilmesi, çalışanların cep telefonu faturalarının ödenmemesi, İMKB'nin bağış yapmaması, İMKB başkan yardımcılarına özel araç tahsis edilmemesi istendi.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber