Trafik cezası itirazını polise değil, ilgili birime yazılı yapın

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Aralık 2012 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü, trafik denetimleri sırasında ceza yazılan araç sürücüsünün, cezaya itirazı polisle tartışarak yapmaması gerektiği uyarısında bulunarak, "Cezaya itiraz yasal hak. İtirazı görevli polis yerine ilgili birimlere yazılı olarak yapın." dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, trafik denetimlerinde araç sürücülerine düşen hususlara açıklık getirdi. Trafik polisi tarafından durdurulan araç sürücüsünün gösterilen yerde ya da eğer yer gösterilmemişse en yakın uygun yerde, kuralları uygulayarak güvenli bir biçimde ve tüm hareketlerinizi gerekli sinyallerle belli ederek durması gerektiği belirtildi. Aracın içinde kalmak ya da dışarı çıkmak konusunda sürücünün kendisinin karar veremeyeceğinin vurgulandığı açıklamada, "Bu konuda görevli memurun sizi yönlendirmesini bekleyin. Aracınızda bulunan kişilerin sessiz kalmalarını ve denetim sırasında doğrudan kendilerine bir soru yöneltilmedikçe müdahale etmemelerini isteyin. Görevli tarafından görülene kadar emniyet kemerinizi çıkarmayın. Yolcuların da aynı biçimde davranmalarını sağlayın. Gece yapılan kontrollerde iç ışıklarınızı yakarak görevlinin sizi görmesine yardımcı olun. Kuşku uyandırabilecek ani ya da belirsiz hareketler yapmamaya özen gösterin. Görevli memurlar kendi güvenliklerini düşünmek zorundadırlar. Bu nedenle denetim sırasında potansiyel pek çok tehlikeli durum nedeniyle davranışlarınız kuşku yaratabilir. Size yöneltilen sorulara dolaysız, açık cevaplar verin. Sorulmadığı sürece ayrıntılara girmeyin" denildi.

İTİRAZLARINIZI DUYGUSAL NEDENLERLE YAPMAYIN

Emniyet açıklamasında denetim sırasında herhangi bir uygulamaya itirazı olan araç sürücülerinin itirazını net şekilde söylemesi gerektiği dile getirildi. İtiraza rağmen meselenin çözülmemesi halinde sürücünün tartışmaya girmemesinin tavsiye edildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Şikayette bulunmak yasal hakkınızdır. Bunu gerekli usule göre daha sonra yazılı olarak, o bölgedeki ilgili birimlere bildirin. Ruhsatlı silahınız varsa bunu görevliye bildirin ve gerekli belgelerin kontrol edilmesine yardımcı olun. Eğer bir ceza tanzim edilirse bu konuyla ilgili soruları cevaplayın ve cezaya duygusal nedenlerle itiraz etmeyin. Haklı gerekçeleriniz için yasal itiraz yolları olduğunu unutmayın. Bu konuda göstereceğiniz işbirliği olumsuz bir durumu olumlu bir adıma dönüştürmek için en uygun davranış olacaktır. İçinde bulunduğunuz durum can sıkıcı ya da mahcup edici de olsa bu aşamada yapabileceğiniz en iyi şeyin serinkanlı ve makul davranmak olduğunu hatırlayın. Trafik Polisi'nin denetim sırasında yapacağı işlemler sizin şahsınıza yönelik değildir. Durumu kişiselleştirecek konuşma ve yorumlardan kaçının. Trafik güvenliği için işbirliği yapın."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber