Finikeli narenciye üreticileri yeni pazar arayışında

Antalya'nın Finike ilçesinde narenciye üreticileri, son yıllarda narenciye üretiminde artış yaşandığını bunun da ancak yeni pazarlara ihracat yapılarak eritilebileceğini belirtti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Aralık 2012 17:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Narenciye üretiminin yüzde 45'ini yurt dışına ihraç eden Meysan firması da bu oranı yüzde 65'e çıkarmayı hedefliyor.

Finike'de her geçen yıl artan narenciye üretimi, ihracat yapan firmaları yeni pazarlar aramaya sevk etti. Türkiye'nin yıllık 40 milyon ton yaş meyve- sebze üretiminin sadece yüzde 15'ini yurt dışına ihraç ettiğine dikkat çeken üreticiler, sektörün ihracat yapmasının önündeki engellerin kaldırılmasını istedi. Yeni pazarlar arayan ihracatçı firmalar, sektördeki sıkıntıların giderilmesi adına başta hukuki eksiklerin ortadan kaldırılması, lojistik altyapının desteklenmesi ve hal dışı, hal içi ayrımının kaldırılmasını istiyor.

Finike'de 30 yıldır iç ve dış pazarlara narenciye satan Meysan, İspanya hariç Avrupa'nın tamamı ile Rusya ve Ukrayna'ya nar ve narenciye ihracatı yapıyor. Firmanın 14 yıl önce yurt dışı ihracat oranları yüzde 15 iken bu gün itibariyle yüzde 45'e yükseldi. Antalya İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı da olan Meysan'nın sahibi Hakkı Bahar, üretimde hedefledikleri oranın, yüzde 65 yurt dışı, yüzde 35 iç pazar olduğunu belirtti.

Yurt dışı ihracat oranlarının her sene artarak devam ettiğini belirten Hakkı Bahar, eğitim seviyesi yüksek olan ülkelerde meyve tüketiminin daha yüksek olduğunu belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber