Sapanca Gölü çevresine taşocağı açma çalışmalarına tulumlu, klarnetli tepki

Kocaeli ve Sakarya'dan geçecek olan Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesi kapsamında, hat iyileştirme çalışmalarında kullanılacak malzemeni temini için 2 ilin ortak sınırındaki Sapanca Gölü mevkiindeki ormanlık alanda, yeni taşocaklarını açma hazırlıklarına tepkiler sürüyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Aralık 2012 18:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sakarya ve Kocaeli'nde yaşayan yaklaşık 200 kişi, taşocağının açılacağı alanda önce klarnet, tulumla oyun oynadı, sonra tepkilerini dile getirdi.

Ankara İstanbul Hızlı Tren Projesi'nin altyapısında kullanılmak üzere, Kocaeli ve Sakarya'nın içme suyunu elde ettiği Sapanca Gölü'ne kıyısı olan Maşukiye ve Yanıkköy'deki ormanlık alan içinde taşocağı açmak için çalışma başlatıldı. Ancak taş ocağının çalışması durumunda Sapanca Gölü'nün kirliliğe maruz kalacağı ve çevrenin ekolojik dengesinin bozulacağı belirtiliyor. Kocaeli ve Sakarya'dan yaklaşık 200 kişi, tepkilerini dile getirmek için taşocağının açılacağı alanda toplandı. Önce tulum eşliğinde oyun oynayan vatandaşlar, sonra yaptıkları konuşmalarla tepkilerini dile getirdi.

Batı Karadeniz Çevre Platformu'nda görevli Oktay Kahraman, taşocağının açılması durumunda doğanın yok olacağını söyledi. Kahraman, ayrıca, Kocaeli ve Sakarya'nın su ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü'nün etkileneceğini dile getirdi. Emekli patlayıcı uzmanı Kamuran Tan ise kullanılan patlayıcıların zararlarını anlattı. Tan, taşocaklarının havaya, suya ve toprağa bir tane faydasının olmadığını, yüzde yüz zararı olan bir çalışma olduğunu kaydetti. Tan, açılan diğer taşocaklarına bakıldığı zaman doğa tahribatının görüleceğini ifade etti. Yanık Köyü Muhtarı Sibel Baykal da ocağın açılması durumunda doğanın tahrip olacağı söyledi. Baykal, her gün birçok insanın geldiği bu alanlara bir daha gelinemeyeceğinin altını çizdi.

CHP Kocaeli İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Uzun ise taşocağının açılması için 17 birim amirinin imza attığını sadece, Kocaeli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Öztürk'ün imza atmadığını kaydetti. Uzun, ?Taşocağının açılacağı bu vadinin ismini Abdullah Öztürk vadisi olması için meclise öneri vereceğiz. Büyük ihtimalle kabul olmayacak ama biz yinede vereceğiz.?

Uzun, taşocağına çalışacak makinelerin geldiği gün önüne yatarak engelleyeceğini ileri sürdü. Açıklamaların ardından vatandaşlar, araçlarına binerek konvoy oluşturdu ve klaksonlarını çaldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber