Teziç de 'yolsuzlukla' suçlanmış

Haber Giriş : 21 Ekim 2005 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rektörlere yönelik soruşturmalara izin vermeyen YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'le ilgili usulsüzlük ve yolsuzluk iddialarını içeren bir rapor ortaya çıktı.

Teziç'in Galatasaray Üniversitesi rektörlüğü döneminde Maliye Bakanlığı'nca 2 Temmuz 2003'te hazırlanan rapor, eski İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Kemal Alemdaroğlu hakkında ?soruşturmaya gerek olmadığı'na dair verilen kararın iptali için açılan davada kullanıldı.

Eski İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göz Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Celal Erçıkan, Alemdaroğlu'nca gerçekleştirildiğini iddia ettiği rüşvet, irtikap, ihtilas ve zimmet suçlamalarının yer aldığı 6 bin sayfalık evrakı, cumhuriyet başsavcılığına teslim etti. Herhangi bir işlem yapılmayınca 2003'te iki ayrı dilekçeyle Adalet Bakanlığı'na başvurdu. Bunun üzerine belgeleri inceleyen savcılık, 19 Aralık 2003'te görevsizlik kararı vererek, dosyayı YÖK Başkanlığı'na gönderdi. Konuyla ilgili YÖK'ten bilgi isteyen Erçıkan'a herhangi bir cevap verilmedi. Karardan 11 ay sonra bilgi sahibi olan Erçıkan, 10 gün içinde İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açarak kararın iptalini istedi. Maliye Bakanlığı Bütçe ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan ve Teziç'in Galatasaray Üniversitesi rektörü olduğu dönemi konu alan raporda, üniversite ile Galatasaray Eğitim Vakfı arasındaki mali ilişkiler araştırıldı. İncelemelerde, mevzuata aykırı uygulamalar yapıldığı, kamu hizmetlerinin bedelli hale getirildiği, vakfa usulsüz para aktarıldığı, bu gelirlerden öğretim elemanlarına ve idari personele ödemelerde bulunulduğu tespit edildi. Rapor, YÖK, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Emlak Genel Müdürlüğü ve Gelirler Genel Müdürlüğü'ne gönderildi. Galatasaray Lisesi yöneticileri ve Galatasaray Üniversitesi Rektörlüğü ile idari yöneticiler hakkında yasal işlem yapılması istendi.

Teziç'e yönelik suçlamalar, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından görevinden alınan Alemdaroğlu'nda olduğu gibi üniversite gayrimenkul ve imkanlarını bağlı vakıflara kullandırmak ve usulsüz kaynak aktarımı üzerinde yoğunlaşıyor. Rapora göre; Galatasaray Üniversitesi Rektörlüğü'ne bağlı Yabancı Diller Bölümü'nce düzenlenen kurslarda, 2000 ve 2001 yıllarında yaklaşık 307 milyar lira gelir elde edildi. Üniversitenin döner sermayesine aktarılması gereken bu meblağdan 226 milyar lira eğitim vakfına verildi. Bu gelirin brüt 200 milyar lirası, Rektör Teziç'in onayıyla mevzuata aykırı olarak telif adı altında üniversite öğretim elemanlarına dağıtıldı. Rapora göre, 2001'de üniversiteye kayıt yaptıran öğrencilere 100 milyon lira, kayıt yenileyenlere 50 milyon lira zorunlu bağış yaptırıldı. Sağlanan 134 milyar 500 milyon lira, vakfa mal edildi. 2000-2003 yılları arasında üniversite öğrencilerinden kayıt parası olarak 1 trilyon 880 milyar lira bağış toplandığı belirlendi. 2002-2003 öğretim yılında Galatasaray İlköğretim Okulu'na kayıt yaptırmak isteyenlerden 918 milyar 750 milyon lira zorunlu bağış alınarak Galatasaray Eğitim Vakfı'na aktarıldı. Teziç ayrıcı maaşların yatırılması karşılığında Garanti Bankası'ndan alınan 35 bin doları da vakfa aktarılmakla suçlanıyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber