Rektörlerin raporunu çete sanıkları yazmış!

Haber Giriş : 21 Ekim 2005 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Rektörler Komitesi'ndeki 76 rektörün oybirliğiyle aldığı kararları, 'çete' ve 'tarihi eser kaçakçılığı' davalarında Rektör Aşkın'la birlikte sanık olarak yargılanan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel ve Prof. Dr. Şentürk hazırlamış

Havaalanında karşıladılar
Prof. Dr. İsa Eşme, THY'ye ait TK 804 sefer sayılı uçakla gittiği Van Ferit Melen Havaalanı'nda "çete ve tarihi eser kaçakçılığı" davası sanıkları Prof. Ayşe Yüksel ve Prof. Zühre Şentürk tarafından karşılanmıştı.

Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) Cumhuriyeti savunmak adına açıkladığı raporu Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Y.Y.Ü.) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'la birlikte "çete" ve "tarihi eser kaçakçılığı" davalarında sanık olan iki üniversite yöneticisinin hazırladığı ortaya çıktı. Rapora sözkonusu sanıkların yerleştirdiği 4. maddede "ihbarcı" olarak sunulan Bilgi İşlem Daire Başkanı Sedef Er'in ise savcılığın belge isteğine rektöre rağmen olumlu yanıt veren görevlilerden sadece biri olduğu öğrenildi.
Eşme'nin raporu aynen

YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme'nin 16-18 Ekim arasında Van'a giderek Y.Y.Ü. Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın tutuklanmasıyla ilgili hazırladığı raporun Rektörler Komitesi toplantısında aynen rektörlere onaylatıldığı ortaya çıktı. Rektörler Toplantısı kararları ile ilgili Yeni Şafak'a değerlendirmede bulunan Prof. Eşme, "Kamuoyunda farklı isimlerle benim hazırladığım rapordan bahsediliyor. Benim raporum iki sayfa olup rektörler tarafından onaylanmış sekiz maddeden oluşmaktadır" diye konuştu. Eşme, rektörlerin tamamının toplantıda kendisine destek verdiğini, aykırı görüş çıkmadığını söyledi.

Aşkın'ın 'dava' arkadaşları

Prof. Eşme raporda Van'da meydana gelen olayların gerçek yüzünü ortaya koyduğunu öne sürerken, Prof. Eşme'nin raporu davanın sanıklarıyla birlikte hazırladığı öğrenildi. Üniversite yetkililerinden alınan bilgiye göre, Eşme, raporu Prof. Dr. Ayşe Yüksel ve Prof. Dr. Zühre Şentürk ile birlikte hazırladı. "Çete kurmak ve ihaleye fesat karıştırmak" suçlarından Rektör Aşkın'la birlikte sanık olan Rektör Yardımcısı Yüksel'in tutuksuz yargılaması Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor. Van Cumhuriyet Savcılığı, Yüksel'in, Araştırma Hastanesi'ne İspanyol Expansion firmasından 25 milyon dolarlık tıbbi cihaz alımıyla ilgili bazı belgeleri Aşkın'la birlikte sakladığını iddia ediyor. Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Şentürk de yine Aşkın'la birlikte"tarihi eser kaçakçılığı" davasından tutuksuz yargılanıyor.

Sanıklarla yemekte hazırlandı

Prof. Eşme, uçakla gittiği Van Ferit Melen Havaalanı'nda YYÜ'nün "çete ve tarihi eser kaçakçılığı" davası sanıkları Prof. Yüksel ve Prof. Şentürk tarafından karşılandı. Eşme, Yüksel ve Şentürk birlikte Van M tipi Cezaevi'nde rektörü birlikte ziyaret ederken, üçlü ziyaret sonrası

17 Ekim akşamı üniversitenin Zeve Kampüsü'ndeki sosyal tesislere geçti. Buradaki yemekte, YÖK Başkanvekili Eşme iki sanık öğretim üyesi ile birlikte, önceki gün 76 rektöre imzalatılan rapora son şeklini verdi. Rapor için Van Bölge Baro Başkanı Av. Ayhan Çabuk'un da ilave bilgiler sunduğu öğrenildi.

Rektörün atadığı bilirkişi Avcı

Rektörlere aynen imzalatılan raporda, rektörün daha önce hakkında soruşturma açtığı eski İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Sedef Er'in "ihbarcı" olarak rektörün suçlanmasına neden olduğu önü sürülüyordu. Yeni Şafak raporu hazırlayanların gizlediği Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin hakkında hiç soruşturma bulunmayan diğer bilirkişisini de açıklıyor. Rektörlerin "ihbarcı" olmakla suçladığı Sedef Er'in yanısıra halen İdari ve Mali İşler Daire Başkanı olan ve Rektör Aşkın'ın göreve getirdiği Salih Avcı da dava hakkında savcılıkla çalışmayı sürdürüyor.

Savcı kontrolünden çıkardı

Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya, mahkemeye Rektör Aşkın'ın tutuklanması için sunduğu gerekçede "Bilgileri ve belgeleri istediğimiz İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Avcı, daha önce bizden belgeleri gizleyen rektörün etkisinde kalabilir" ibaresini kullandı. Savcılık mahkemeye 1000'den fazla öğretim görevlisinin soruşturmalarının devam ettiği 7 yıllık süreçte Rektör Aşkın tarafından üniversitedeki görevinden uzaklaştırıldığını bildirdi. İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Salih Avcı, halen Tıp Fakültesi Döner Sermaye Şefliği'nde çalışan 2 görevli ile birlikte Cumhuriyet Savcılığı'nda "içeriden bilirkişi" olarak çalışmaya devam ediyor. ***

Erdoğan Köşk'e çıkarsa rektör kalamayacağız

Önceki gün yapılan 3,5 saatlik Rektörler Komitesi toplantısının ilk iki saatinde rektörler Prof. Dr. İsa Eşme ve Prof. Dr. Erdoğan Teziç tarafından bilgilendirilirken, rektörlerin sadece dinleyici olduğu öğrenildi. Teziç'in "Van'a toplu olarak ziyaret" fikrine bir rektörün söz hakkı isteyerek şu cümlelerle destek verdiği öğrenildi: "Bugün Başbakan olan Erdoğan böyle giderse yarın Cumhurbaşkanı olacak. O zaman tüm rektörleri değiştirecek. Hiçbirimiz rektör olarak kalmayacağız. Onun için tepkimizi en sert şekilde ortaya koymalıyız." Toplantıda iki saat Teziç ve Eşme'yi dinleyen ve onaylayan rektörlere, diğer 1,5 saatte yemek ikramı yapılarak basın açıklamasına kadar bekletildikleri öğrenildi. 1,5 saatlik çalışmada Teziç, Eşme'nin raporuna birkaç cümlelik eklemede bulunup açıklamanın son halini rektörlere okuttu. Prof. Eşme'nin raporuna Teziç'in eklettiği kısımda en dikkat çekici cümleler "Rektör Yücel Aşkın'a sahip çıkmak, Cumhuriyet'e sahip çıkmaktır" oldu.

'Fişlemeyi duymadım'

YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme, Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın üniversitesindeki öğretim üyeleri ve personeli hakkında ideolojik fişleme yaptığı iddialarının kendisine ulaşmadığını söyledi. Eşme, "Birçok şey yazılıyor. Böyle bir fişleme kabul edilemez ama, rektörün de böyle bir fiili yok" dedi.

İşte sanıkların eklettiği madde

Malzemelerin bütçelendirilmesindeki kusuru nedeniyle başka göreve verilen bir personel, soruşturmada ihbarcı olarak önemli rol üstlenmiştir. Hakkında soruşturma açılmış bu kişinin savcılıktan ismen istenerek bilirkişi olarak görevlendirilmesi, bunun somut bir göstergesidir.

Medya YÖK'çü gözlüğüyle baktı

Yaygın medya, rektörlerin cezaevine konan arkadaşlarına arka çıkarken, hükümeti hedef alan açıklamalarını YÖK'ten yana tavır alarak duyurdu. Bazı gazeteler ise tarafsız yayın yaptı. Doğan Grubu'na bağlı Hürriyet, "76 rektör Van'a" başlığıyla haberi manşetten verirken, rektörlerin "komplo" iddiasına geniş ayırdı. Milliyet'te haber "Rektörler Muhtırası" başlığıyla verildi. Haberin devamında yine "komplo" iddialarına geniş yer verilirken, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in YÖK Başkanı Teziç'in ithamlarına verdiği cevaplar da yayınlandı. Radikal de haberi "YÖK-iktidar kavgası" başlığıyla verdi. Vatan gazetesi de Hürriyet'le aynı manşeti kullanıp "Rektörler Van'da toplanıyor" başlığını verdi. Cumhuriyet gazetesi ise rektörlerin açıklamasından yana tavır aldı ve "Rektörlerden sert bildiri" manşetini attı. Cumhuriyet'in haberinde rektörlerin iddialarına ve yorumlara da yer verildi. Diğer gazetelerden başlıklar ise şöyle: Birgün: "Rektörlerden Aşkın'a destek" Tercüman: "Rektör cumhuriyet meselesi." Sabah: "Cumhuriyet için rektörü savunalım." Akşam gazetesi: "YÖK'le yargının rektör kavgası." Yeniçağ: "YÖK-AKP kapıştı." Star: "Rektörlere göre Aşkın olayı komplo." Zaman: "YÖK yargıya savaş açtı. Vakit:"Arka Bahçe Azıttı."

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber