İsimsiz kahraman hayat verdi

Antalya'da, geçirdiği trafik kazasında beyin ölümü gerçekleşen 5 yaşındaki çocuğun ailesi tarafından bağışlanan organları, 3 çocuğu yaşama bağladı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Aralık 2012 16:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İsmi açıklanmayan erkek çocuğunun böbrekleri, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi'nde gerçekleştirilen operasyonla 2 yaşındaki Nur Hayat Yeşilmen ile Rıdvan Avcı'ya (14), karaciğeri 7 yaşındaki Nefise Gözütok'a nakledildi.

Nakiller hakkında bilgi veren Organ Nakli Merkezi Müdürü Doç.Dr. Ayhan Dinçkan, ?Verici çocuk olduğu için organları çocuk hastalara kullanmamız gerekiyordu. İki böbreği ve karaciğerini kullanmamıza onay verildi. Karaciğeri 7 yaşında olmasına rağmen hastalığı nedeniyle gelişemeyen ve sadece 13 kilo olan Nefise Gözütok'a naklettik. Doğuştan karaciğer hastası Nefise'ye acil karaciğer nakli gerekiyordu. Nakil çok başarılı geçti. Vericiyle vücut yapısı aynı olduğu karaciğer, kendi sağlam karaciğeriymiş gibi oldu. Hastalığı nedeniyle bitmek bilmeyen kaşıntıları vardı. Naklin ardından kaşıntılarından kurtuldu? dedi.

ACİL BEKLEME LİSTESİNDE

Böbreklerden birinin nakledildiği Nurhayat Yeşilmen'in 2 yaşında olmasına rağmen 7 kilo olduğunu hatırlatan Dinçkan, şunları söyledi: ?Nurhayat da böbreklere ve diğer organlara zarar veren ?Vacterli Sendromu' vardı. Böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize giriyordu. Kilosu çok küçük olduğu için artık damar bulunamıyordu. Tek çaresi böbrek nakliydi. Bu nedenle acil böbrek bekleme listesine aldık. Defalarca böbrek bulundu ama çok ileri yaş böbrekler bulunduğu için nakil yapılamadı. Son bağışlanan böbrek Nurhayat'a tam uydu. Hastalığı nedeniyle daha önce çok sayıda ameliyat olan Nurhayat nakille birlikte sağlığına kavuştu. Şu an yoğun bakımda, kısa süre sonra servise alacağız?

BÜYÜK BÖBREK 14 YAŞINDAKİ RIDVAN'A

Böbreklerden birisinin ise 14 yaşındaki Rıdvan Avcı'ya nakledildiğini kaydeden Dinçkan, şöyle konuştu: ?Rıdvan da doğuştan böbrek hastasıydı. İlaç tedavisiyle yaşamını sürdürüyordu. Ancak 4 ay önce böbrekleri iflas etti ve diyalize girmeye başladı. Vericinin böbreklerinden birisi büyük birisi küçüktü. Bu bizim işimize geldi. Büyük olan böbreği Rıdvan'a naklettik. Sağlık durumu iyi. Birkaç gün içerisinde taburcu edeceğiz?Çocukların iyileştiğini görmenin mesleğe olan sevgilerini bir kat daha artırdığını belirten Ayhan Dinçkan, ?Onlar çok masumane varlıklar. Böyle bağışların olması çok güzel. Umarım örnek olur? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber