'Devlet baba' geliyor

Haber Giriş : 21 Ekim 2005 16:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Geldi, geliyor" derken, Genel Sağlık Sigortası kapıya dayandı. TBMM Bütçe Plan Komisyonu'nda bekliyor. Hükümet, yasayı bu yıl içinde Meclis'ten geçirmeyi planlıyor. Yasa tartışılıyor... Genel Sağlık Sigortası düzenlemesini yüceltenler de var, yerden yere vuranlar da. Vatandaş bu tartışmaları izliyor izlemesine de... Düzenlemenin ne getirip ne götüreceği konusunda çok fazla bilgi sahibi değil. Biz de bu yüzden Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu'na sorduk. Yeni düzenlemenin ayrıntılarını aldık. Birincisi... 18 yaşına kadar bütün çocuklar hiçbir şarta bağlı olmadan sağlık yardımı alacaklar. Anne ve babalarının sigortalı olup olmadıklarına bakılmayacak. Sigortalı ailelerin çocukları ile sigortasız ailelerin çocukları arasında ayrım yapılmayacak. Çocuk, dünyaya geldiği andan itibaren sisteme dahil edilecek. Bu çocuklar Türkiye'de tedavi olamıyorlarsa, yurt dışına gönderilecekler. Devlet, bütün çocuklara "babalık" görevi yapacak. Görev, çocuklar 18 yaşına geldiklerinde tamamlanacak. Ancak, 18 yaşına gelenler kapının önüne konulmayacak. Anne babaları ya da kendi adlarına sağlık güvencesi içinde olmaya devam edecekler.

***
Herkesten geliri ile orantılı eşit prim tahsil edilecek. Oran, prime esas matrah üzerinden yüzde 12,5. Böylece, SSK'lılar açısından prim yükünde bir değişiklik olmayacak. Bağ Kur çalışanlarının primlerinde yüzde 7,5'luk düşüş yaşanacak. Memurlar açısından da ilave bir prim yükü oluşmayacak. Yoksulların primleri ise, devlet tarafından ödenecek. Vatani görevini yapan er ve erbaşlar ile tutuklu ve hükümlüler hariç, herkes Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacak. Devlet, vatansızlar ve sığınmacılara da aynı muameleyi uygulayacak. En önemlisi de... Kişilerden alınan primlerle, onlara sunulacak sağlık hizmeti arasında herhangi bir ilişki kurulmayacak. Herkes eşit şartlardan yararlanacak. Hastanın il dışına sevki mi gerekiyor? Yol parası, zaruri masrafları ve refakatçi giderleri ödenecek. Eğer Sağlık Bakanlığı "evet" derse, Türkiye'de tedavisi mümkün olmayan hastalar yurt dışına gönderilecek. Bütün masrafları da sigorta tarafından karşılanacak.

***
Tabii, sigortanın karşılamayacağı sağlık hizmetleri de var... Tıbbi gereklilik dışında estetik amaçlı müdahalelerin parası ödenmeyecek. Sağlık Bakanlığı'nca izin ya da ruhsat verilmeyen sağlık hizmetleri kapsam dışında bırakılacak. Yine Bakanlığın sağlık hizmeti saymadığı işlemlerin ödemesi yapılmayacak. Bakan Başesgioğlu'na göre, sağlık politikası alanında önemli bir anlayış değişikliği geliyor. Başesgioğlu, "Artık trilyonlar daha verimli alanlara aktarılacak" dedi: - Amaç, tedavi edilebilen bir nüfus değil, tedaviye ihtiyaç duymayan sağlıklı bir nüfusa sahip olmaktır. Bu düzenleme, gerçekten de Cumhuriyet Tarihi'nin en büyük dönüşüm projelerinden biri. Dileriz, sonuçları olumlu olur.

emin pazarcı/bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber