Merkez Bankası: Yaptığımız indirimler kredi faizlerini düşürmeye başladı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Aralık 2012 15:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Merkez Başkanı Erdem Başçı, ?Gecelik borç verme faizlerinde yapmış olduğumuz indirimler bankalarımızın ticari kredi faizlerinde ve kredi-mevduat marjlarında kademeli bir düşüşe yol açmaya başladı.? dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum yaptı. Başçı, burada yaptığı konuşmada Türkiye'nin büyüme potansiyelinin önündeki en büyük engelin enflasyon olduğunu vurguladı. Enflasyonun tek haneli seviyelere indirilmesiyle bu engelin ortadan kaldırıldığına işaret eden Başçı, enflasyonun yüzde 5 hedefiyle uyumlu seyretmesinin finansal istikrar açısından ilave faydalar sağladığını belirtti.

Önümüzdeki dönemde Orta Vadeli Programda (OVP) Türkiye'nin sürdürülebilir büyüme trendinin beklendiğini dile getiren Merkez Bankası Başçı, ?Türkiye'de yakın zamanda alınan tedbirlerle yurtiçi talep ile üretim arasındaki uyumsuzluk giderilmeye başladı. Önümüzdeki dönemde Türkiye için OVP'de öngörülen sağlıklı ve sürdürülebilir büyüme trendi beklenebilir. Yurtiçi talebin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH)'nın uzun süre üzerinde seyretmesi finansal istikrara ilişkin risklerin birikmesine yol açabiliyor. Bu nedenle yurtiçi talebin ve üretimin birlikte uyumlu bir şekilde büyümesi sağlıklı ve sürdürülebilir olacaktır.? diye konuştu.

Önümüzdeki dönemde Türkiye'de enflasyonun düşmeye devam etmesini ve büyümenin hız kazanmasını beklediklerini kaydeden Başkan Başçı, yapısal reformlarda kaydedilecek ilerlemenin büyüme hızını artıracağına işaret etti. Merkez Bankası'nın fiyat istikrarını koruyarak finansal istikrara katkı sağlayacağını ifade eden Başçı, ?Rezerv opsiyonu katsayılarındaki artırımlar Merkez Bankası'nın ve bankalarımızın döviz likiditesini desteklemektedir. Önümüzdeki dönemde de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası alacağı tedbirlerle finansal istikrara katkı yapmaya devam edecektir. Her zaman olduğu gibi fiyat istikrarı öncelikli amaç olmayı sürdürecektir.? ifadelerini kullandı.

TÜFE beklentisi yüzde 0,68'e düştü

Merkez Bankası Aralık ayı birinci dönem beklenti anketini açıkladı. Verilere göre Aralık ayının başında Tüketici Enflasyon (TÜFE) beklenti oranı yüzde 0,68'e düştü. Bu oran Kasım ayının ayında yüzde 1,11 oranındaydı. 12 ay sonrasının TÜFE beklenti oranı Aralık ayının başında yüzde 6,34 gerçekleşti. Bu oran Kasım ayının sonunda yüzde 6,64 idi. Yılsonu TÜFE beklenti oranı Kasım ayının ikinci döneminde yüzde 7,20 iken bu oran Aralık ayının birinci döneminde yüzde 6,52'ye düştü.

Cari yılsonu yıllık Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüme beklentisi Aralık ayının birinci döneminde yüzde 3,2 oldu. Geçen ay aynı dönem bu oran yüzde 3,3 idi. Merkez Bankası'nın 2013 yılsonu yıllık GSYH büyüme oranı ise yüzde 4,4 olması bekleniyor. Cari yılsonu yıllık cari işlemler dengesi beklentisi geçen ay 5 milyar 832 milyon dolar iken Aralık ayının başında bu rakamının 5 milyar 729 milyon dolar seviyesine düşeceği tahmin ediliyor. Aralık ayı başında dolar kurunun 1,790 TL olarak gerçekleşmesi beklenirken, yılsonu dolar kurunun 1,790 TL olması bekleniyor. Aralık ayı birinci döneminde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) repo ters-repo pazarında oluşan gecelik faiz beklentisi Kasım ay sonunda yüzde 5,29 iken Aralık başında bu oran 5,23 düştü. Merkez Bankası'nın bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı beklentileri yüzde 5,75 oranında sabitlenirken Aralık birinci dönemde yüzde 5,66 oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber