Denetim sistemini bağımsız bir yapıya kavuşturmak, sorun tespiti ve çözümü açısından yanlış bir başlangıçtır.

Haber Giriş : 07 Kasım 2003 00:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Denetim sistemini bağımsız bir yapıya kavuşturmak, sorun tespiti ve çözümü açısından yanlış bir başlangıçtır.

Denetim sistemine ilişkin olarak yapılan yeni düzenlemelerde sıklıkla, denetimin bağımsız bir yapıya kavuşturulması halinde yolsuzlukların öneleneceği tezi öne sürülmektedir. Ancak, bu tez iki açıdan yanlıştır.

Birincisi, ülkemiz özelinde, bağımsız yapılara sahip özerk kurulların da yolsuzluk olaylarına bulaşmış olması gerçeğidir. Başta BDDK olmaz üzere, SPK, Merkez Bankası ve enerji ihaleleri ile ilgili olarak da EPDK gibi kurumların ismi sık sık yolsuzluk olaylarıyla birlikte anılmaktadır. Ayrıca bir çok yazar tarafından bu tür kurumların uluslar arası güç odakları ile ilişkili olduğu dile getirilmektedir. (Bakınız www.yesil.org adresindeki Pamukbank olayı ile ilgili Jandarma İstihbarat Raporu)

İkincisi ise, sorunun yanlış tespitidir. Sorun denetim sisteminin çok etkin kılınması veya arttırılması sorunu değildir. Sorun bir vizyon değişimi sorunudur. Bu bağlamda, kamu kurumlarının memurları ile bütünleşip bir vizyon ve stratejik plan dahilinde yeniden yapılanması sorunun en temel kısmıdır. Bu yapılırken standartların açık ve şeffaf olarak ortaya konması yine belirtilen husus kadar önemlidir. İşte bu alt yapı kurulduktan sonra devreye girecek bir denetim sistemi etkili olabilecektir.

Diğer taraftan, çağdaş yönetim modellerinin tümünde son birim üzerinden yapılan denetimler artık terk edilmektedir. Bu çerçevede ülkemizdeki denetim sisteminin de niiçin "denetim terörü olarak adlandırıldığının" sorgulanması yapıldığında, gerçekten haddiden fazla denetim elemanı bulunduran ve yine haddiden fazla denetim yapmasına rağmen bir çok olayın önüne geçemeyen bir ülke olduğumuz gerçeği ile yüzleşiriz. (Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer tarafından denetim elemanı sayısı 23.108 olarak açıklanmıştır.)

Bu hususlar dikkate alanırak hazırlanmış olan Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısını bu nedenle olumlu mütalaa ediyorum.

Zeynep Hisar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber