TOKİ Kepez'e el koydu

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Kepez'e el koydu.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 07 Aralık 2012 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BAŞBAKANLIK Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Kepez'e el koydu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ'nin başvurusu doğrultusunda Kütükçü ve Göçerler mahallelerini, kentsel dönüşüm için proje alanı ilan etti. Bu iki mahalleyle sınırlı kalmayan düzenleme 14 mahalleyi de içine alarak 2 bin hektarlık alana ulaştı. TOKİ Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca uygun görülen alanda tüm planlama ve uygulama hakkına da sahip oldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2B arazilerinin satışını düzenleyen kanun kapsamında Antalya'da proje alanlarını belirledi. Kanunda tarif edildiği şekliyle 2B alanlarında proje bütünlüğünü sağlamak amacıyla bu alanlarının dışında kalan yerleri de kapsayan ve sınırları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ veya belediyelerce belirlenen, gecekondu ve kentsel dönüşüm projesi uygulanacak alan anlamına gelen proje alanlarından Antalya'da 5 nokta belirlendi.

BELEDİYELER HABERSİZ

TOKİ, Serik'te Tongüçlü, Manavgat'ta Kızılot ve Gündoğdu, Kaş'ta Bayındır bölgesini proje alanı olarak belirledi. TOKİ'nin belirlediği alanlara ilişkin Bakanlık onayı 25 Haziran'da çıktı. Olura ilişkin ilgili yazı 25 Temmuz'da TOKİ'ye ulaşırken söz konusu yazıda mevcut durumda belde belediyeleri olan ancak yeni Büyükşehir Belediye Yasası'nın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayıyla mahalleye dönüşecek Kızılot ve Gündoğdu ve Kaş'ta köy yerleşimi olan Bayındır için 'mahalle' olarak belirtildi.

Serik'in bir köyü olan Tongüçlü ise ilgili yazıda 'mevki' olarak geçti. Kaş Belediye Başkanı Abdullah Gültekin, Bayındır'ın belediye mücavir alan dışında kalan bir köy yerleşimi olduğunu belirterek, alanın kentsel dönüşüme konu edilmesinde Kaş Belediyesi'nin herhangi bir talebinin söz konusu olmadığını söyledi. Manavgat Belediyesi Başkan Yardımcısı Hasan Şimşek de adı geçen yerlerde belediye teşkilatının bulunduğuna değinerek, sürece Manavgat Belediyesi'nin dahil olmasının söz konusu olmadığını söyledi.

'YANLIŞLIK VAR İDDİASI'

TOKİ, Kepez Belediyesi ve Antalya Defterdarlığı aracılığıyla kentsel dönüşüm alanı olarak kullanılmak üzere Göçerler ve Kütükçü mahallelerinin proje alanı ilan edilmesi için başvuruda bulunurken, Bakanlıktan alana ilişkin harita ve koordinatlar ilçede nüfusunun önemli bir bölümüne ev sahipliği yapan 14 mahallesini kapsayacak şekilde çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü'nden ilgili tüm idarelere gönderilen proje alanı ilçenin 2 bin hektarını kapsıyor.

Muratpaşa'da 20 yıldır imar sorunuyla boğuşan 1573 hektar büyüklüğündeki proje alanı batıda Antalya Bulvarı'na dayanırken, güneyde Şelale Caddesi boyunca devam ediyor, Düden Caddesi ve Muammer Aksoy Caddesi kesişiminden Zafer Caddesi boyunca doğu sınırı çizilen kentsel dönüşüm alanı kuzeyde Kepez'in Duacı Köyü'nün altında sona eren doğal sınırları içinde yer alıyor. Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Sözcüsü Murtaza Tamyürek, Kepez'de belirlenen sınırlarla ilgili bir yanlışlık bulunduğunu söyledi.

Konuyla ilgili mahalle sakinleriyle yerinde toplantılar yaptıklarını, bu toplantılara yaklaşık 3 bin kişinin katıldığını aktaran Tamyürek, "Sınırların belirlenmesine ilişkin teknik bir yanlışlık var. Nereden kaynaklandığını tam bilemiyoruz. Fakat sorun düzeltilmek üzere, hatta düzeltildi bile diyebilirim. Belirlenen bölgede tahminlerime göre 19 mahalle 200 bin nüfus var" diye konuştu.

AK Parti Kepez İlçe Başkanı Bahattin Bayraktar, bakanlıkça hazırlanan haritaları görmediğini belirterek, "Kepez Göçerler ve Kütükçü mahallelerinden oluşur. Ama zamanla bu bölge başka mahalleleri de kapsayan bölgenin adı haline geldi. Bu çerçevede büyük bir yanlışlık olduğunu, teknik hazırlık sürecinde bir hata yapıldığını düşünüyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber