Amerika Selçuklu mimarisiyle tanışıyor

Anadolu Selçuklu mimarisi kültürel mirasını konu alan "Taşların Şarkısı" isimli fotoğraf sergisi, ABD Washington'da açıldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Aralık 2012 12:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Amerikan Birliği (TAA) evsahipliğinde düzenlenen ve 21 Aralık 2012'ye kadar devam edecek olan sergi büyük ilgi gördü.

Mimari fotoğrafçılar İbrahim Dıvarcı, Ahmet Kuş ve Fevzi Şimşek'in eserlerinin yer aldığı sergi, Amerikalı yazar ve sanat tarihçisi Katharine Branning'in konuşmasıyla açıldı. Branning, Konya'nın dünya üzerinde en sevdiği şehir olduğunu belirterek, "En sevdiğim binalardan biri de Karatay Medresesi. Konya, çok kutsal bir yer. Bu caminin içine girip masmavi kubbeyi gördüğünüzde, kendinizi çok ufak hissediyorsunuz. Çevrenizde çok büyük bir güzellik bulunduğunu ve hayatta olup bunu görebildiğiniz için ne kadar şanslı olduğunuzu farkediyorsunuz." dedi. Selçuklu medeniyeti üzerindeki çalışmalarına devam eden Branning, önümüzdeki aylarda konuyla ilgili yeni bir kitap yayınlayacağını sözlerine ekledi.

Serginin açılışına katılan Selçuklu Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Gümrah ise, "Bu sergi, daha önce Cumhurbaşkanlığımız himayesinde Viyana'da düzenlenmişti. Geçen yıl da New York'ta açıldı. Bu sergiyi, dünyanın ortak değerlerinden kabul ettiğimiz Selçuklu medeniyetini tanıtma amaçlı yapıyoruz. İlgiden memnunuz, çünkü Selçuklu dediğimiz medeniyet, hakikaten hoşgörü medeniyeti, sevgi medeniyeti, kardeşlik medeniyeti. Bu medeniyetin tanıtılması açısından bu serginin çok iyi bir çalışma olduğunu düşünüyoruz." şeklinde konuştu. Sergi sayesinde Selçuklu medeniyetine ve Konya'ya ilginin arttığını ifade eden Başkan Yardımcısı Gümrah, "Sayın Cumhurbaşkanlığımız'ın himayesinde, tüm dünyadaki Selçuklu eserlerini beş cilt olarak kitap haline getiriyoruz. Bunun yanında 180 dakikalık bir tanıtım filmimiz olacak. İnşallah başta Washington olmak üzere New York, Los Angeles ve dünyanın diğer merkezlerinde Selçuklu medeniyetini tanıtmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Sergiyi gezen ABD Dış İlişkiler Derneği İletişim Direktörü Thomas Switzer da, "Türkiye'de birçok yeri görme fırsatım oldu ancak bu sergiden sonra Konya'yı görme fırsatını kaçırdığım için pişman oldum. Konya'ya en yakın zamanda kesinlikle gideceğiz. Türkiye'deki arkadaşlarımız sayesinde Kayseri ve Hereke'den halılarımız var, yani Türkiye evimizin içinde." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber