Siber güvenlik, bir milli güvenlik meselesidir ve yüksek düzeyde önlem gerektirir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Aralık 2012 12:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, siber güvenliğin, bir milli güvenlik meselesi olduğunu ve yüksek düzeyde önlem gerektirdiğini söyledi.

Bakan Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilişim teknolojilerinin gelişmesi ve internetin yaygınlaşmasının, insanların hayatını kolaylaştırması, yaşam konforlarını artırmasının yanında, bir takım güvenlik sorunlarını da beraberinde getirdiğini ifade etti.

Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de kurum ve kuruluşların, özel sektör ve bireylerin işlerinin büyük bir kısmını internet üzerinden yaptığını ifade eden Yıldırım, internet üzerinden yapılan iş ve işlemlerin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamak, siber saldırılardan korunmak için, öncelikle farkındalık oluşturmak gerektiğini, sonrasında ise siber güvenliğin gereklerini yerine getirilmesinin zorunlu olduğunu vurguladı.

İhtiyaç duyulan siber güvenlik önlemlerini almak, farkındalık oluşturmak, ve kullanıcıları bilinçlendirmek için tatbikatlar yapıldığını belirten Yıldırım, şunları söyledi:

''Tatbikatlarla bireyleri, kurumları bilinçlendiriyoruz, siber saldırılara karşı dayanıklıklarını test ediyoruz, ama bu çalışmalar siber saldırları önlemek için yeterli değildir. Siber güvenlik, bir milli güvenlik meselesidir ve yüksek düzeyde önlem gerektirir. Bu nedenle Siber Güvenlik Kurulu'nu oluşturduk. Kurul ilk kez bu ay içinde toplanacak ve ilk kurul toplantısında Siber Güvenlik Eylem Planı ve Strateji Belgesi'ni oluşturacağız.

Siber saldırılar, artık ülkelerin güvenliğini sarsacak düzeye çıkabiliyor. Bu nedenle siber güvenlik meselesini, milli güvenlik meselesi olarak değerlendiriyor, önlemlerimizi de bu düzeyde alıyoruz.''

-''Siber tatbikat, 11 Ocak'ta tamamlanacak''-

Bakan Yıldırım, bu yıl 60'tan fazla kurum ve kuruluşun katılımıyla yapılan II. Ulusal Siber Güvenlik Tatbikatı çalışmalarının devam ettiğini belirterek, tatbikatın, 10-11 Ocak 2013 tarihlerinde yapılması planlanan kapanış etkinliği ile tamamlanacağını bildirdi.

II. Ulusal Siber Güvenlik Tatbikatı'nın, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından yürütüldüğünü ifade eden Yıldırım, tatbikatla kurum ve kuruluşların teknik, hukuki ve idari yapılarının güçlendirilmesi suretiyle, siber güvenlik saldırılarına karşı hazırlıklı olmalarının amaçlandığını ifade etti.

-''Her yıl katılımlar artıyor''-

Geçen yıl 41 kuruluşun katılımıyla yapılan tatbikata, bu yıl 60'ın üzerinde kurum ve kuruluşun katıldığını bildiren Yıldırım, tatbikatta kuruluşların bilgi işlem birimlerinin yanı sıra hukuk ve iletişim birimlerinden de personelin yer aldığını kaydetti.

Bakan Yıldırım, tatbikatta port taraması, Web güvenliği taraması, DDoS testi, sosyal mühendislik gibi konularda saldırı senaryoları uygulanarak katılımcıların kurum içi ve kurumlar arası işbirliğinin, koordinasyonunun ve siber saldırılara karşı koyma yeteneklerinin gelişmesine katkı sağlandığını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber