Türkçe âşığı 19 ülke İzmir'de buluştu

Türk dilinin konuşulduğu 19 ülkeden katılım olan, Kıbrıs-Balkanlar-Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu (KIBATEK)'nun en önemli etkinliklerden Uluslararası Edebiyat Şöleni'nin 30.'su, 7-10 Aralık 2012 arasında İzmir'de düzenlendi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Aralık 2012 10:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu seneki şölenin onur konuğu Ahıskalı Türkler, teması ise "Ahıskalı Türklerin Edebiyatı" oldu. Programa Konak Belediyesi, Gediz Üniversitesi, Bosna Hersek Fahri Konsolosluğu, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Dünya Ahıskalı Türkleri Birliği (DATÜB) de destek verdi.

Almanya, Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, Irak, İran, Karadağ, Kazakistan, Kosova, KKTC, Makedonya, Romanya, Slovenya, Türkiye ve Yunanistan'dan temsilcilerin katıldığı 30. Uluslararası Edebiyat Şöleni'nde, bu yıl da edebiyat dünyasının kalbi İzmir'de attı. Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Kültür ve Sanat Merkezi'ndeki şölende konuşan DATÜB Başkan Vekili Prof. Dr. İlyas Doğan, "Ahıska Türkleri" yerine, "Ahıskalı Türkler" ifadesinin kullanılması gerektiğini söyledi. Doğan, diaspora oluşturmayı ve Gürcistan'ın vatanlarına dönmesini engellediği Ahıskalı Türkleri dünyaya duyurmayı amaçladıklarını belirterek, ''10 ülkeye dağılmış Ahıskalıların kültürlerini ve dillerini muhafaza etmeleri için nasıl davranmak gerekir? Gürcistan'ı da barış ortamında bu hakları vermeye davet ediyoruz. Bu konularda çalışıyoruz.'' dedi. 'Ahıskalı Türklerin genel olarak tanınmama problemi bulunduğunu, aynısının diğer Orta Asya Türk cumhuriyetleri için de geçerli olduğunu vurguladı. Tanıtım için çeşitli belgesel filmler hazırlattıklarını ifade eder Prof. Dr. Doğan, ''Ahıska'ya dönmek isteyenler için faal bir çalışma yapıyoruz. Burada bir strateji oluşturmaya çalışıyoruz. Bu stratejinin üç ana unsuru var. Bunlar vatan, Ahıska'ya dönüş konusunda daha faal hale gelmek ve kültürümüzü muhafaza etmek için dünya genelinde diaspora oluşturmak.? şeklinde konuştu. Dünyanın neresinde Türkçe konuşanlar varsa yanında olduklarını söyleyen İlyas Doğan, 2013 yılındaki şölende Gagavuz Türklerinin onur konuğu olacağını açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber