?Torba Tasarısı'ndan Unakıtan' için de af çıkıyor

Haber Giriş : 25 Ekim 2005 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Farklı yasalarda çok sayıda maddeyi değiştiren ve bu nedenle ?torba tasarı' adı verilene pakette, çok sayıda ?af' niteliğinde düzenleme bulunuyor. Tasarının bazı hükümleri şöyle:

Aracılı ihracat işlemlerinde sahte fatura kullanan imalatçı-tedarikçi firmalarla ilgili cezai yaptırım ?aracı ihracatçı firmalara' uygulanmayacak. Bu madde, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın da aralarında bulunduğu bir çok kişiye yönelik davaları düşürecek.

Öğretim üyesi yetiştirilmek üzere devlet bursuyla gönderildikleri yurtdışında, Türkiye Cumhuriyeti aleyhine çalıştıkları tespit edildiği için YÖK'ün geri çağırdığı araştırma görevlilerine çifte af getiriyor. Yurtdışı master ve doktora eğitimlerini veya zorunlu hizmet yükümlülüklerini tamamlayamayanlar, hem kendilerine harcanan paranın faizinden kurtarılacak hem de üniversitelere ya da devlet dairelerine yerleştirilecekler.

TMSF bünyesindeki bankaların, Fon'a devirden önce kalmış vergi borcu, cezaları ve faizlerinin, bu bankalardan tahsil edilmesinden vazgeçilecek.

Vergi borçları nedeniyle hurdaya ayrılamayan taşıt araçlarının sahipleri, bu araçları İl Özel İdareleri'ne parasız teslim ederlerse, MTV, gecikme zammı, faizi ve vergi cezaları da silinecek.

Petrol Kanunu uyarınca yapılması gerektiği halde yapılmayan ve mevcut mevzuata göre ilgili bürokratlara trilyonluk zimmet çıkarılmasına yol açan petrol kur farkları alacakları affedilecek.

Bilgisayar, internet, interaktif TV, cep telefonu ve benzeri bilişim ortamlarında oynanan bahis ve şans oyunları yurtdışında düzenleniyor olsa bile şans oyunları vergisine tabi olacak.

31 Aralık 2015 tarihine kadar, sporculara ücret olarak yapılan ödemeler, gelir vergisi beyannamesinden müstesna tutulacak. Sporculara verilen ücretler üzerinden Türkiye Profesyonel Birinci Süper Futbol Ligi ve Türkiye Basketbol Liginde oynayan sporcular için yüzde 15, Türkiye Profesyonel İkinci Futbol ve Türkiye Basketbol İkinci Ligi'nde oynayan sporcular için yüzde 10, diğer sporcular için yüzde 5 oranında stopaj vergisi ödenecek.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber