Ev kredisini şimdi al, 2 ay sonra yeni sistemden faydalan

Haber Giriş : 25 Ekim 2005 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mortgage Yasası, mevcut konut kredilerini sistem içine alacak. Bu yıl kredi ile satın aldığınız evi 2006'da yeniden kredilendirme imkânınız olacak. Böylece daha düşük faizle sisteme girebileceksiniz.

Yeni yasa mevcut kredileri motgage sistemi içerine alınmasını sağlıyor. Bugün 10 yıllık konut kredisi alan vatandaş eğer 1 yıl ödeme yaptıysa geri kalan 9 yıllık ödemeyi sistem içinde yapabilecek. Eğer vatandaşlar bugün aylık yüzde 1.20 faizle kredi almışsa sistem yürürlüğe girdiğinde yüzde 1.20 yani aynı faiz oranı ile kendi bankasında mortgage sistemine geçiş yapacak. Ancak eğer faizler bugün olduğundan daha düşük düzeye gerilemişse örneğin yüzde 0.6 olmuşsa o zaman yasa aynı zamanda krediyi bir bankadan başka bir bankaya aynı avantajlarla taşınabilmesini sağladığı için faiz oranını ve ödeyeceği faizi yarıya indirmek için vatandaşlar başka bankaya geçebilecek. Böylece mortgage yürürlüğe girdiğinde hem yükselen konut fiyatlarından korunmuş olacak hem de aynı faiz oranı ile taksitlerini ödemeye devam edecek. Yapım aşamasında olan konutlar da sistem içine taşınabiliyor ancak bu gayrimenkulun yapı kullanım izni alması gerekiyor.

TARİHİ ATILIM OLACAK
Şu anda ev satın almak için kredi isteyenlere 20 yıl kredi veren bankalar 3-4 ay vadeli mevduatla veya döviz kaynakları ile fonlama yapıyor. Bu da bankaları hem ciddi bir vade riski hem de bazı durumlarda kur riskine maruz bırakıyor. Konut finansmanı kanunun getirdiği ve borsada ve uluslararası piyasalarda işlem görecek yeni menkul kıymetler kullanılarak düşük faiz ortamının sürmesi ile beraber sağlıklı ve istikrarlı konut finansmanı sağlanabilecek. Bu durum konut kredileri faizlerinin düşmesine imkan

verecek ve bankacılık sisteminin risklerini azaltacak. Yasanın çıkması ile yurtiçi ve yabancı sermaye akışı artacak ve hem konut kredileri faizlerinde düşme yaşanacak hem de kredi kaynakları bollaşacak. Bu durum daha şimdiden inşaat projelerini canlandırdı, vatandaşları ev alma beklentisine soktu. Önümüzdeki yıllarda istikrar ortamının devam etmesi halinde Türkiye, belki de tarihinin en büyük inşaat atılımı gerçekleşecek. Ev almak, ev değiştirmek isteyen çok büyük bir nüfus, faizlerin düşmesi ile kredi taksitlerini ödeyebilir hale gelecek ve bu talep yeni ve Amerika'da Avrupa'da gördüğümüz inşaat projeleri ile karşılanacak.

DEĞİŞKEN FAİZ SEÇENEĞİ
Yeni sistem tüketicinin ihtiyacına uygun kredi ürünlerinin yaratılmasına imkan verecek. İsteyen tüketici, şu anda bankalarca sunulan sabit faizli kredilerin yanı sıra; değişken faizli, artan veya azalan oranlı ödemeli, yalnız faiz ödemeli gibi bir çok değişik kredi türünden kendine uygun olanı seçebilecek. Yeni kanun taslağında bu olanaklar sağlanırken, kredi kuruluşlarının tüketicileri bilgilendirmek amacıyla bir çok bilgiyi kredi sözleşmesi imzalanmadan önce sunmasını da zorunlu tutuyor. Ayrıca faizlerin düşmesi ile beraber daha düşük faizden borcunu değiştirmek isteyen tüketici, belirli bir maliyetle aynı bankadan veya başka bir bankadan yeni kredi kullanarak eski kredisini kapatabilecek. İnşaatçılar ise hem arsa yetersizliğinden hem de imar izni almak için gereken uzun bürokratik işlemlerden dolayı konut arzının yasanın yürürlüğe girmesiyle yeterince artamayacağı görüşünü benimsiyor.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber