CHP'den, Sağlık Bakanlığı'nın hastaları fişlediği iddiası

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Aralık 2012 15:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Sağlık Bakanlığı'nın, resmi ve özel sağlık kuruluşlarından hastaların kişisel sağlık bilgilerini istemesini fişleme olarak nitelendirerek, bunun hasta mahremiyetine tecavüz olduğunu söyledi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Çıray, Sağlık Bakanlığı'nın, 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname çıktıktan sonra uzun bir süredir genelgelerle özel ve resmi sağlık kuruluşlarından, hastaların kişisel sağlık bilgilerini istediğini dile getirdi.

Sağlık Bakanlığının, kimlik, adres, iletişim bilgilerinin yanı sıra hamilelik testi, sağlık geçmişi, medeni hali, alkol, madde, sigara kullanımına ilişkin bilgileri de istediğini vurgulayan Çıray, bu bilgilerin Sağlık Net 2 Veri Gönderimi Sistemi adı altında, bakanlıkta bir veri tabanında depolanmak istendiğini kaydetti.

Bu uygulamanın hasta mahremiyeti ve hasta-hekim ilişkisinin özel olması gibi nedenlerle kabul edilemez olduğunu belirten Çıray, ?Bakanlığın bu bilgileri, kimlikleriyle birlikte istemesi, hasta mahremiyetine tecavüzdür? dedi.

Söz konusu KHK'nın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurduklarını belirten Çıray, KHK ile düzenlenen bu yetkilerin, anayasadaki kişi hürriyeti, güvenliği, özel hayatın gizliliği ve korunması, temel hak ve hürriyetlerin korunmasına, insan haklarını düzenleyen uluslararası hukuk kurallarına aykırı olduğunu söyledi.

Bu uygulamanın hastaların fişlenmesine yönelik olduğunu ifade eden Çıray, şöyle konuştu: ?Vatandaşlarımızın sağlık kuruluşlarına kayıtlı kimlikleri ve tıbbi bilgileri, hukuken kişisel bilgi kapsamındadır. Yurttaşların kişisel bilgilerinin gizliliği, en temel haklarıdır, onlardan izinsiz toplanamaz, depolanamaz."

Anayasa ile özel yaşamın gizliliğinin koruma altına alındığını anlatan Çıray, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özel bilgiler kişinin rızası veya yargıç kararı olmaksızın kullanılamaz. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve AİHM kararlarına göre, kişisel bilgi olarak tıbbi bilgi ve verilerin, tıbbi işlemler dışında, başka kurum ya da kişilerce toplanması, kullanılması özel yaşam gizliliğinin kişilik hakkının açıkça ihlalidir. Hastalar, bilgilerinin tümünün, kimlik bilgilerini de içerecek şekilde üçüncü şahıslar tarafından depolandığını yani fişlendiğini öğrendikçe dramatik sonuçlar yaşayacaklardır. Bu uygulama, bekaret, gebelik, cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi, intiharlara, aile facialarına yol açabilecek bilgilerin üçüncü kişilerin eline geçme korkusuyla, hastaların bir kısmının hekime başvurmasını, sıkıntılarını paylaşmasını engelleyecek, vahim sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Bu karardan sonra toplum iyice paranoyaklaşacak, dertlerini özgürce paylaşamayan hastalarımızın belki de intihar sayısı artacaktır. İlaç firmaları, sigorta şirketleri, organ mafyası için bu bilgiler hazine değerindedir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber