BM: Başörtüsü sorunu 3 yıl içinde çözülmeli

Haber Giriş : 25 Ekim 2005 12:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Birleşmiş Milletler (BM), üniversitelerde yıllardır süren başörtüsü yasağını gündemine aldı. Teşkilatın alt kuruluşlarından Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Komitesi (CEDAW), Türkiye'ye ilişkin hazırladığı raporda başörtüsü sıkıntısına da yer verdi.

Başörtülü kız öğrencilerin okullara alınmayarak ayrımcılığa tabi tutuldukları vurgulanan raporda, ?Komite, okullarda ve üniversitelerde türban yasağının kızlar ve kadınlar üzerindeki etkisinden endişe duymaktadır.? denildi. Tavsiye raporunda, kadına yönelik ayrımcılık konuları sıralanırken, sorunların 3 yıl içinde çözülmesi istendi. Her ülke için kadın sorunlarıyla ilgili raporlar hazırlayan CEDAW, devletin ve sivil toplum kuruluşlarının verilerinden yararlanıyor.

Komitenin Türkiye'ye ilişkin geçtiğimiz günlerde hazırladığı raporda, hükümetin kadın ayrımcılığının giderilmesine yönelik önemli adımlar attığına işaret edildi. Kız çocuklarının okutulması çalışmalarından övgüyle bahsedilirken, okullarda ve üniversitelerde uygulanan başörtüsü yasağı eleştirildi. Yasağın öğrencilerin üzerindeki etkisinin endişe verici olduğuna dikkat çekilen raporda, devletin eğitimin her seviyesine kadınların erişmesini sağlaması gerektiği vurgulandı. Devletin türban yasağının etkisini değerlendirmesini isteyen komite, raporda sıralanan sorunların en geç 2009 yılının Ocak ayına kadar çözülmesi tavsiyesinde bulundu.

BM'nin raporu, geçtiğimiz günlerde Uçan Süpürge Derneği'nin TBMM Töre Cinayetlerini Araştırma Komisyonu üyelerine verdiği iftar yemeğinde gündeme geldi. CEDAW'ın Türkiye sekretaryasını yapan dernek yöneticileri, konunun 23 Kasım'da Meclis'te yapılacak sempozyumla kamuoyuna açıklanacağını belirtti. Ancak, tavsiye raporunun başörtüsü sorunuyla ilgili 33 ve 34. maddelerine iftar yemeğine katılan CHP'li Orhan Eraslan (Niğde) ve Canan Arıtman (İzmir) karşı çıktı. CHP'li vekiller, parti olarak okul ve üniversitelerde başörtüsü sorunu olduğunu kabul etmediklerini dile getirdi. Buna tepki gösteren AK Parti Manisa Milletvekili Hakan Taşçı, BM'nin bile gördüğü bir sorunu CHP'nin kabul etmemesine anlam veremediğini söyledi.

CEDAW raporunda yer alan bazı tespitler şöyle:

Kadınlara yönelik ayrımcılık konusunda, yargı mensupları ve hukukçular başta olmak üzere herkes bilinçlenmelidir.

Namus cinayetleri faillerine daha ağır ceza verilmeli.

Kadınlara yönelik sığınma evleri yetersiz, artırılmalı.

Erken ve çok evlilik uygulamaları sona ermeli.

Kadın erkek eşitliğinin toplumun her kesiminde daha iyi anlaşılması için etkin çalışma yapılmalı.

Kadınların siyaset ve kamu hayatında daha fazla söz sahibi olmalarına yönelik çalışmalar yapılmalı.

Anadili Türkçe olmayan kızlar, eğitimden yararlanma ve eğitimde başarı sağlama bağlamında çoklu ayrımcılığa maruz kalıyor.

Kadınların sosyal güvenlikten mahrum kalması, kaygı verici bir durumdur.

Anne ve bebek ölümlerindeki yüksek oranların düşürülmesi için gerekli çalışmalar yapılmalı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber