Denizli Ticaret Odası Başkanı Özer açıklaması

Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, "İhracat artışının ithalattaki azalmaya rağmen devam etmesi, önemli yapısal değişimi göstermektedir" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Aralık 2012 20:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özer, Merkez Bankası'nın açıkladığı ödemeler dengesi verileriyle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 aylık cari işlemler dengesi verilerinin beklenenden daha olumlu geliştiğinin açıklamalardan anlaşıldığını belirtti.

Geçen yılın aynı dönemine göre cari açığın, 23 milyar 872 milyon dolar azaldığını ifade eden Özer, "Dış ticaret açığı ise 20 milyar 734 milyon dolar azalarak 55 milyar 396 milyon dolara gerilemiştir. İhracat artışının ithalattaki azalmaya rağmen devam etmesi, önemli yapısal değişimi göstermektedir. Ülkemizin ihracata dayalı büyümede sağladığı başarının devam etmesini olumlu bir gelişme olarak görmekteyiz" diye konuştu.

Özer, cari açıkla ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin azaltılmasının istikrarlı, sürdürülebilir büyümenin koşulu olduğunu düşündüklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Cari açıktaki daralmanın, büyüme rakamlarının düşmesiyle ortaya çıktığı ileri sürülebilse de ekonomik büyümenin hane halkı tüketim harcamalarından etkilendiği anlaşılmaktadır. Üçüncü çeyrekte yatırım harcamalarındaki yüzde 7,6 gerilemenin cari açık üzerindeki etkisinin sınırlı olduğunu düşünüyoruz. Ancak 2012 yılı Ekim-Kasım aylarında ortaya çıkacak gelişmeleri görmeden karamsar olmanın doğru olmadığını düşünüyoruz. 2012 yılının hükümet programında öngörülen yüzde 3,2'lik büyümeden fazla bir sapma olmadan yılın tamamlanacağı görülmektedir. Bu durumda cari açık daha da azalacak ve böylece olumlu bir gelişme sağlanacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber