Gıda Müsteşarı: Ziraat fakültesi açmayın

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Aralık 2012 11:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Müsteşar Mirmahmutoğulları Akdeniz Üniversite'sinde Öğretim Üyeleri ile Bir araya Geldi?

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Sayın Vedat Mirmahmutoğulları, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi bölüm başkanları ve öğretim üyeleri ile 4 Aralık 2012 tarihinde bir araya geldi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman KARAGÜZEL ile ziraat fakültesi, su ürünleri fakültesi ve gıda mühendisliği bölüm başkanları ile toplantıda bir araya gelen Müsteşar Mirmahmutoğulları eğitim sistemi ile ilgili eleştirilerde bulunurken öğretim üyelerinin görüş ve önerilerini dinledi.

Eğitim veren kurumlar ile sektörün birlikteliğinin gerekliliğine dikkat çeken Mirmahutoğulları; ?Eğitim son derece önemli bir husus. Bakanlığımız tarihinde görülmemiş sayıda ziraat mühendisi ve veteriner hekim istihdamı gerçekleştirdi. Ancak bunun tam anlamıyla karşılığını aldığımızı söylemek pek mümkün değil.

Fakülteler açılırken istişare yapılmadığını, kontenjanlar belirlenirken görüş alış verişinde bulunulmadığını bu nedenle çok sayıda mezun verildiğinden yakınan Müsteşar Mirmahmutoğulları; ?Çok sayıda fakülte var. Neye istinaden açılıyor bu fakülteler? Gerekçeleri ne? Altı boş mezun verilmekte. Bunun bir anlamı yok. Almanya'da, İsviçre'de ve ABD'de bizden çok daha az ziraat fakültesi ve veterinerlik fakültesi var ama tarımda çok iyi durumdalar.Bu durumdan her ne kadar sizler sorumlu olmasanız da politika yapıcılara ulaşma ve politikaları etkileme noktasında göreviniz olabilir? diye konuştu. Mirmahmutoğulları YÖK'ün artık su ürünleri fakültelerine kontenjan vermediğini bu alandaki gerçeği fark ettiklerini vurguladı.

?Bir araya gelmeliyiz, ben sen olmamalı, beyin fırtınası yapmalıyız? diyen Mirmahmutoğulları; ?Tarım sektörü çok önemli hamleler yaparak üst sıralara geldi. Sağlıklı, zeki bir nesil istiyorsak tarım teşkilatını baş tacı etmeliyiz. İnsan sağlığını etkileyen kalıntı vb. unsurları bertaraf etmek için çaba harcayan ziraat mühendisleri bir nevi koruyucu hekimlik? dedi

Dışarıdan nasıl algılandığımızı, nasıl göründüğümüzü bilmek istediğimiz için buradayım diyen Müsteşar Mirmahmutoğulları sektörle entegrasyonun önemine işaret etti.

Toplantıda >TARGEL projesinin iyi düşünülmüş fakat iyi planlanmamış bir proje olduğunu belirtilirken projede emekli olan ve bölgeyi iyi bilen, saha tecrübesi olan ziraat mühendislerin başkanlığında pilot bölgeler oluşturularak yeni mezun personellerin sahada görevlendirilmesinin daha uygun olacağı belirtildi.

Toprak analiz desteğinin de iyi bir uygulama olduğu vurgulanırken açık tarla yetiştiricileri ve hububat üreticilerinin sistemden faydalanmakta olduğu sera için yeni bir model geliştirilmesi gerektiği gündeme getirildi.

Destekleme sisteminin toprak veya bitki şeklinde yapılmasının uygun olacağı görüşünün sunulduğu toplantıda laboratuvarlara çiftçinin numune getirmesi yerine üretim yerlerine laboratuarların giderek toprak numunelerini almaları ve değerlendirmelerinin daha uygun olacağı ifade edildi.

Laboratuarlar ile üniversitelerin bir araya gelerek ortak projeler üretmesi ve bu konuda Bakanlığın gerekli koordinasyonu sağlamasının uygun olacağı, Bakanlığın Araştırma Enstitülerine yüksek lisanslı personel alırken hangi konuda tez hazırladıkları ile ilgili de çağrı yapılması gerektiği üzerinde duruldu.

Su ürünleri konusunda ulusal stratejinin belirlenmediğine işaret edilen toplantıda bu konu çalışılarak su ürünleri stratejisinin belirlenmesi ve politikaların oluşturulması gerektiği vurgusu yapıldı.

Temel tarım eğitimi almamış, birincil üretimle ilgili bilgi sahibi olmayan kişilerin gıda mühendisi olmasının uygun olmadığı görüşünün de sunulduğu toplantıda, gıda mühendisliği eğitimini alacak kişilerin mutlaka temel tarım eğitimini alması gerektiği belirtildi.

AB Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünde ve Kırsal Kalkınma Ajanslarında istihdam edilecek uzmanlar alınırken yabancı dil bilmesinin ön şart olarak koşulduğu belirtilirken yabancı dil bilgisi olan ziraat mühendisi bulunmadığından farklı branşlardan dil bilen personel istihdamı yapıldığı, bu durumun raporlamalarda ve sunumlarda eksikliğe neden olduğu vurgulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber