Çelik: Kürtlerin masum haklı taleplerini yerine getireceğiz

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 13 Aralık 2012 17:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, "Demokratikleşmeye devam, Kürt vatandaşlarımızın haklı, makbul, masum, mantıklı taleplerini yerine getirdik, getiriyoruz, getireceğiz.

Terörle mücadeleye devam, terör örgütüyle, PKK ile biz Kürt halkını hiçbir zaman bir kefeye koymadık. Demokratikleşmeye onlar ne yaparsa yapsın devam edeceğiz" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başkanlığında parti genel merkezinde AK Parti Milletvekilleri, İl Teşkilatları Değerlendirme ve İstişare Toplantısı'na katıldı. Çelik, toplantı ardından açıklamalarda bulundu. Çelik'in Ak Parti Diyarbakır İl Başkanlığı'nın toplantıda il başkan vekili tarafından temsil edildiğini söylemesi üzerine bir gazeteci, "Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik yeni bir yol haritası var mı?" sorusunu yöneltti. Çelik, soruya şu yanıtı verdi:

"Bizim Doğu ve Güneydoğu'ya ve Türkiye'ye yönelik yol haritalarımız zaten vardır. Bu yol haritası bugün belirlenmemiştir ki. Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik yol haritamız 2001'de AK Parti kurulduğu zaman bu başlık altında belirlenmiştir. Dikkat ederseniz o başlıklardan asla bir sapma yoktur. Demokratikleşmeye devam, Kürt vatandaşlarımızın haklı, makbul, masum, mantıklı taleplerini yerine getirdik, getiriyoruz, getireceğiz. Terörle mücadeleye devam, terör örgütüyle, PKK ile biz Kürt halkını hiçbir zaman bir kefeye koymadık. Demokratikleşmeye onlar ne yaparsa yapsın devam edeceğiz. Bölgeyi kalkındırmaya devam edeceğiz, yatırımlara devam edeceğiz, hizmete devam edeceğiz. Ama diğer taraftan da terörle mücadele de kararlı bir şekilde devam edecek. Esasen gelen arkadaşlarımızın da ittifakla üzerinde durdu."

"ANA BAŞLIKLARDAN BİRİSİ DOKUNULMAZLIK DEĞİLDİ"

Çelik toplantıda dokunulmazlık konusun görüşülüp, görüşülmediği sorusu üzerine toplantnın dokunulmazlık konusu için yapılmadığını kaydederek, şöyle devam etti:

" Bütün meseleler konuşulurken bazı katılımcılar tarafından da dokunulmazlıklar ve Uludere meselesi de gündeme getirildi. Ana başlıklardan birisi dokunulmazlık değildi, belki dokunulmazlık meselesi en az gündeme geldi diyebilirim. Dokunulmazlıklara ilişkin tavrımızı bir kez daha söyleyeyim; biz, bir kişiye veya kişilere, bir partiye veya partilere mahsus, onlara has bir düzenleme, bir hareket tarzı içinde olmayacağız. Dokunulmazlıklara ilişkin 882 dosya TBMM Karma Komisyonu tarafından değerlendirilecek. Belli ilkeler çerçevesinde meseleye yaklaşılacak. TBMM'deki komisyonlar ile TBMM Genel Kurulu yargılayıcı değildir. Yargılansın mı, yargılanmasın mı sorusuna cevap aranacak. Önümüzdeki günlerde olup biteni beraber göreceğiz. Bu meseleyle ilgili özellikle gündemde bu konu olduğu için yapılmış bir toplantı değil."

"SİYASETİ ETKİLEYEN ÇEŞİTLİ FARKLI UNSURLAR VAR"

Toplantıda, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun 13 vilayetinden milletvekili, belediye başkanı, il başkanları, kadın ve gençlik kolları başkanları ve 13 ilin koordinatörlüğünü yapan diğer illerden milletvekillerinin bulunduğunu dile getiren Hüseyin Çelik, "Bu sözünü ettiğimiz vilayetlerin, bölgenin farklı bazı duyarlılık, hassasiyetleri var. Orada siyaseti etkileyen çeşitli farklı unsurlar var bunlar ele alındı. Başbakan Erdoğan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin milletvekilleriyle AK Parti Kızılcahamam Kampı'nda bir araya gelmeyi planlalıyordu. Ancak gündem sıkışıklığı nedeniyle bu toplantı bugüne kadar ertelendi" dedi.

"BU TÜR TOPLANTILARA DEVAM EDECEĞİZ"

Hüseyin Çelik, bu toplantıların Doğu ve Güneydoğu ile sınırlı kalmayacağını, bütün illerle ilgili genişletilmiş il başkanları toplantısı yaptıklarını bildirirken, orada 400-500 kişi bir araya geldiği zaman bazı meseleleri yuvarlak masa etrafında tartışma, isteyen herkesin söz almasını gerçekleştiremediklerini söyledi. Çelik, bu tür daha dar kapsamlı toplantıların sadece Doğu ve Güneydoğu'ya özgü olmadığını kaydederek, "Ama bütün bölgeleri, farklı il gruplarıyla yapmaya, bu tür toplantılara devam edeceğiz. İçeride gündemdeki meselelerin hepsi gerek milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız, il başkanlarımız, kadın kollarımız, gençlik kolları başkanlarımız tarafından dile getirilmiştir. Özellikle Kürt meselesiyle ilgili olarak, Doğu ve Güneydoğu'da olup bitenlerle ilgili olarak, terör örgütünün faaliyetleri ve tehditleriyle ilgili olarak, buna karşı olarak AK Parti teşkilatlarının hareket tarzıyla ilgili olarak, söylem birliğiyle ilgili olarak bütün meseleler dile getirilmiştir. Sonra Sayın Başbakan tarafından genel bir değerlendirme yapılmıştır. 4.5 saat süren yoğun ve bana göre çok faydalı olan bir toplantı yapılmıştır" diye konuştu.

"AMAÇ ORTAK AKLI HAKİM KILMAKTIR"

"AK Parti'de şöyle bir mekanizma var. Bir konuyla ilgili ille de herkes aynı şeyi düşünecek, ille de herkes aynı doğrultuda bir düşünceye sahip olacak diye bir şey yok" diyen Çelik, farklı farklı düşüncelere sahip olunabileceğini belirterek şunları kaydetti:

"Farklı farklı kanaatlere sahip olabilirler, ama bunlar konuşulup tartışılıp bir karara varıldıktan sonra parti disiplini gereği o arkadaşlarımız farklı düşünseler bile o ortak tavrı takınmak ve o ortak söylemi sahiplenmek zorundadır. Bizde böyle bir mekanizma var. Geldiğimiz noktayı zaten söylemiştim, bir kez daha bunu tekrar etmenin anlamı yok. Bu toplantı, bir karara varmak için yapılmış bir toplantı değil. Biz işleyen bir mekanizmayız. Ak Parti dinamik bir partidir. Teşkilatıyla, genel merkeziyle çok iç içe olan bir partidir. Dikkat ederseniz biz bu konuda çok kurumsallaşmış bir müesseseyiz. Tabi ki bütün söylenenler not alınmıştır. Görevliler tarafından, bizatihi Sayın Başbakan tarafından not alınmıştır, bizler tarafından.. Bazı arkadaşlarımız yazılı olarak çeşitli konulardaki önerilerini dosyalar halinde getirdiler. Bu dosyalar incelenecektir. Netice itibarıyla; bütün amaç ortak aklı hakim kılmaktır, meselelerle ilgili olarak bir ortak akıl zemini oluşturabilmektir."

"AMAÇ ORTAK AKLI HAKİM KILMAKTI"

Çelik, Uludere'nin bu toplantıda nasıl ele alındığına dair soru üzerine Uludere'deki olayın üzerinden 1 yıl geçtiğini, konunun yargıya intikal ettiğini kaydederek, "Hatırlıyorsanız ben ilk açıklamayı yapmıştım. Sayın Başbakan daha sonra 'Biz bu meselenin Ankara'nın karanlık dehlizlerinde kaybolmasına müsaade etmeyeceğiz' dedi. O söylediklerimizden vazgeçmiş değiliz, ama yargıya intikal etmiş. Yargının varması gereken bir karara, biz yargı adına varamayız. Dolayısıyla hep birlikte süreci inceleyeceğiz. Toplantıda bazı katılımcılar Uludere konusunda incelemelerin, soruşturmaların bir an önce bitirilmesi gerektiği yönünde ve soruşturmanın uzaması terör örgütü PKK ve BDP tarafından sürekli istismar edildiğini yönündeki haklı görüşlerini dile getirildiler" diye konuştu.

"BU MADALYALAR VERİLİYOR"

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten'e madalya veilrmesi kosunundaki eletrilere de yanıt veren Çelik, şunları kaydetti:

"Yönetmelikler gereği 1 yıl kuvvet komutanlığı yapan bütün orgenerallere madalya verilir. Yani bu bugüne kadar işleyen bir prosedür olarak bu madalyalar veriliyor. Eğer korgenerallikten orgeneralliğe geçerse otomatik olarak o kimselere üstün hizmet madalyası verilir, ama 1 yıl kuvvet komutanlığı yapmışsa ona da şeref madalyası verilir. Bu yönetmeliği eleştirebilirsiniz. 'Niye böyle bir yönetmelik var, bu yönetmelik değişmelidir' diyebilirsiniz. İnsanlar bu konuda farklı görüşlere sahip olabilir, ama bu 'Uludere meselesini Hava Kuvvetleri Komutanı gerçekleştirdi, dolayısıyla kendisine şeref madalyası takdim edildi' şeklinde değerlendirilirse bu gerçeğin çarpıtması olur, gerçek bu değildir. İşin özü bu. Zaten Genelkurmay'da o konuda gerekli açıklamaları yaptı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber