OMÜ'lü bilim adamı 'En Başarılı Genç Araştırmacı Ödülü' aldı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cenk Yardımcı, XIII. Ulusal Veteriner Cerrahi Kongresi'nde 'En Başarılı Genç Araştırmacı Ödülü'ne layık görüldü.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Aralık 2012 21:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doç. Dr. Cenk Yardımcı'ya ödülü getiren araştırma; dünyada veteriner ortopedi ve travmatoloji alanında ilk kez uygulanan ve hastaların operasyondan hemen sonra fonksiyonel olarak yürüyebilmesine imkan sağlayan yeni bir teknik özelliğini taşıyor.

Geçtiğimiz haziran ayında gerçekleştirilen, XIII. Ulusal Veteriner Cerrahi Kongresi'nde 'En Başarılı Genç Araştırmacı Ödülü'ne layık görüldü. Yapılan çalışmadan elde edilen sonuçlar 'European Society of Veterinary Orthopaedics and Traumatology (ESVOT)' tarafından yayınlanan Veterinary and Comparative Orthopaedics and Traumatology adlı derginin 2012 Aralık sayısında yayımlandı. Dergi editörü tarafından takdir edilen çalışma 25. yıl özel sayısına da kapak oldu.

'Semisirküler eksternal fiksasyon sistemi' ilk olarak köpeklerdeki ekstremite kırıklarının tedavisi amacıyla tasarlandı. Ancak sistemin modüler, sağlam ve hafif olması yanında tekrar tekrar kullanılabilmesi ile hayvanlar tarafından çok iyi tolere edilmesinden dolayı zamanla kırık haricindeki bazı diğer ortopedik lezyonlarda da (eklem luksasyonları, konjenital ekstremite kısalıkları, konjenital angulasyon deformiteleri, artrodez operasyonları gibi) kullanılmaya başlandı. Köpeklerdeki bu çalışma sonuçları 'American College of Veterinary Surgeons' tarafından yayımlanan ve veteriner cerrahi alanında dünyadaki en prestijli dergi olan 'Veterinary Surgery'de 2011 Nisan sayısında 'Management of femoral fractures in dogs with unilateral semicircular external skeletal fixators' başlığı altında yayımlandı.

Doç. Dr. Cenk Yardımcı konuyla ilgili şunları söyledi: ?Konjenital fleksor karpal deformiteler buzağılarda ayağa kalkma ve yürümeyi engellediğinden dolayı yeni doğan yavrular yardım olmadan anneyi ememezler. Hastalar genelde beslenme yetersizliklerine bağlı olarak ilk 7 gün içinde ölürler. Hayatta kalan yavrularda ise sürekli yatmaya bağlı olarak yatak yaraları (dekübitus ülserleri) şekillenmekte ve bunların enfekte olması sonucunda da septisemiye bağlı ölümler şekillenmektedir. Gerek Amerika gerekse Avrupa'da yaygın olarak bildirilen, ülkemizde özellikle Karadeniz Bölgesi'nde sık karşılaşılan ve son yıllarda sayıca artış gösteren buzağıların konjenital fleksor karpal deformitelerinin operatif tedavisinde OMÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı tarafından geliştirilen ve yüzde 100 başarı sağlayan yeni bir operasyon tekniği bildirildi. Dünya literatüründe bugüne kadar ötenazi önerilen hastalar için kesin tedavi olan bu operasyonda yine OMÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı tarafından 2009 yılında geliştirilen OMÜ-Vetfix isimli semisirküler eksternal fiksasyon sistemi kullanılmaktadır. Bu operasyonda hastalara tam fleksor teneotomi ve parkarpal artrodez uygulanmaktadır. Olgular operasyondan hemen sonra ayağa kalkmakta ve rahatlıkla yürüyebilmektedir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber