Camilerin deprem haritası çıkartılmalı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Aralık 2012 18:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Diyanet Vakıf Sen Genel Başkanı Nuri Ünal, deprem kuşağında bulunan Türkiye'de camilerin depreme dayanıklılığının araştırılması gerektiğini söyledi. Ünal, "Camilerimizin deprem haritası ile ilgili mutlaka Diyanet İşleri Başkanlığında bir bilgi bankası kurulmalıdır." dedi.

Türk Diyanet Vakıf Sen Genel Başkanı Nuri Ünal, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada camilerin de bir deprem haritası olması gerektiğini söyledi. Geçtiğimiz aylarda Diyanet İşleri Başkanlığı ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörlüğü tarafından düzenlenen I.Ulusal Cami Mimarisi Sempozyumu duyurusunda, "Yapım aşamasında projeler ve inşa süreci çoğu zaman denetlenememiştir. Kontrolsüz inşa edilmiş bu camilerin deprem, yangın ve benzeri durumlarda binlerce insan için yaratabileceği tehlike ortadadır.? ifadelerinin yer aldığını hatırlatan Ünal, ?Bu sebeple, deprem kuşağında bulunan ülkemizdeki camilerin değerlendirmeye alınması gereklidir. Ülkemizde bulunan yaklaşık 82 bin caminin deprem açısından değerlendirilmesi gerekmektedir. Çoğu yerde resmi kurumların yanı sıra okulların depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi yani güçlendirme yapılması sağlanmıştır. Ancak camilerde böyle bir çalışmanın olduğunu söylememiz zordur. Özellikle de büyük illerimizin yöneticilerinin de belirttiği gibi çok sayıda camilerimiz hasarlı olabilir.Tabii ki, bu çalışmalar hem iyi bir planlama ve bütçe ayırmakla mümkündür. Camilerimizin deprem haritası ile ilgili mutlaka Diyanet İşleri Başkanlığında bir bilgi bankası kurulmalıdır." şeklinde konuştu.

Yeni yapılan ve yapılacak camilerin yanı sıra ecdat yadigarı camilerin de gelecek nesillere sağlam bir şekilde ulaştırılması için gerekli çalışmaların mutlaka yapılması gerektiğini ifade eden Ünal, "Elbette ki camilerimizin depreme dayanıklı mı değil mi gibi araştırmasının yapılabilmesi maliyetli bir iştir. Bu iş için ayrı bir ödeneğin ayrılması gereklidir." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber