Sektör temsilcileri okul kıyafetleri için halk oylaması istiyor

Adana Okul Kıyafetleri İmalatı ve Satıcıları Derneği (OKİSDER) Başkanı Ömer Ortakaya, serbest bırakılan okul kıyafetleri konusunda öğrenci, veli ve imalatçıların mağdur edilmemesi uyarısında bulundu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Aralık 2012 15:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özel okullara tanınan yüzde 60'lık imtiyazın devlet okullarına da verilmesini isteyen Ortakaya, ilgili yönetmeliğin yürürlüğünün 2 ya da 3 yıl ertelenmesini gündeme getirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda kıyafet serbestliği sağlayan yönetmeliğinin sosyal ve ekonomik sonuçları Adana'da oda başkanları ve okul kıyafeti imalatı yapan sanayici ve satan esnaf temsilcileri tarafından masaya yatırıldı. Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıda konuşan OKİSDER Başkanı Ortakaya, 27 Kasım'da resmi gazetede yayınlanan yasaya göre okul kıyafetlerinin serbest bırakıldığını hatırlattı. Yasa çıkartılırken üretici zincirinin ve eğitim sektörünün alacağı ağır darbenin tam hesaplanmadığına işaret eden Ortakaya, ?Bu karar tedarikçisinden, fasoncu, atölyeci, tuhafiyeci ve kumaş dokumacısına kadar bütün üreticilere darbe vuracaktır. Yüzde yüz yerli üreticinin sağladığı istihdam göz ardı edilmiştir. Çin'in girmediği sektör olan ?okul kıyafeti üreticileri' gelecek senenin yatırımını yapabilmek için kimi esnaf bankadan kredi çekmiş, kimi araba ve evini satmış. İmalatçılarla anlaşmalar sağlanmış. Bu stok nerede eritilir? Yasayı birden bire çıkarmak yerine önceden haber verilseydi olmaz mıydı?? dedi.

Senelerce bu işe emek vermiş, okul alanında çevre edinmiş esnafın bir anda müşteri portföyünü değiştiremeyeceğine dikkat çeken Ömer Ortakaya, şöyle devam etti: ?Ayrıca yasada devlet okulları serbest kıyafete geçerken, özel okulların okul aile birliği, öğrenci temsilcileri ve idarecilerinin yüzde 60 çoğunluğu ile forma tercih edebilecekleri imtiyazı tanınmıştır. Son derece düşündürücü ve çelişkili bir durum değil milidir??

Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök ise okul kıyafeti kumaşlarının yüzde 90'nın, dikiminin ise yüzde 50-55'nin Adana'da yapıldığını ifade etti. Uygulamanın tamamen kaldırılması taraftarı olmadıklarını anlatan Sürenkök, eldeki stoklar tüketilinceye kadar iki dönem uygulamanın geriye alınması veya özel okullara sunulan yüzde 60 referandum şartının resmi okullara da getirilmesini teklif etti. Sürenkök, uygulamanın velilere sorulması halinde büyük bir çoğunluğunun ?hayır' diyeceğini savundu.

Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan ise özel okullara sağlanan yüzde 60 referandum şartının resmi okullara da getirilmesi önerisine destek verdi. Referandum öncesinde bu yıl okullarda kıyafet uygulamasının serbest bırakılması halinde neler olacağı konusunda bir fikrin oluşacağını bildirilen Çalışkan, ondan sonra referandumun yapılabileceğini açıkladı.

Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Vekili Nihat Sözütek de okullardaki kıyafet meselesinin esnafları da yakından ilgilendirdiğini kaydetti. Hükümetin mutlaka halk oylamasını gitmesi gerektiğini ileri süren Sözütek, ?Çünkü burada tedirginlik var. Özellikle de ?arkadaşım modayı takip etti' diye kızlarımızın aşağılık duygusu yaşamaması için bu işin eşit yapılması lazım.? şeklinde konuştu.

Adana Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Atilla Menevşe de uygulamanın ekonomik yönden incelemesi yapıldığında sektörün büyük bir sıkıntı içerisinde olacağının görüleceğini ifade etti. Stokların eritilmesi için beli bir süreye ihtiyaç bulunduğunu aktaran Menevşe, ?Okullarda kıyafetin serbest olmasından umulan fayda nedir? Bunu iyice sorgulamak lazım. Ailelere daha büyük bir yük gelecek. Öğrenci ve anne?babalar arasında ?daha iyi giyindirmek' yarışı başlayacak. Çok büyük bir fayda olduğunu zannetmiyorum.? diye konuştu.

İskenderun'dan toplantıya katılan Belibağlı Tekstil Temsilcisi Abdullah Belibağlı ise seslerini duyurmak için sektör temsilcilerinin Ankara'ya yürümesini teklif etti. Mersin Öztay Butik'in sahibi Ahmet Lami Tozlu ise konuyla ilgili imza kampanyası başlattığını dile getirdi. Velilerden Bekir Fevzi Yıldım ise kıyafet serbestliğinin okul önlerindeki öğrenci ile sivillerin ayrıt edilmesinde güçlük yaşanacağını iddia etti. Öğrencinin tek tip kıyafetle yüzde 50 disipline olduğunu öne süren Yıldırım, soruna ilişkin sosyolog, pedagog ve psikologların görüşünün alınmasını önerdi. Çevre ve il ve ilçelerden sektör temsilcisinin katıldığı toplantıda Ahmet Lami Tozlu'nun hazırladığı ?Okulda eşitlik bozulmasın, sessiz kalmayın sivil kıyafete hayır, okulda güvenlik bozulmasın? yazılı dövizler gösterildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber