Kaymakamlık sınavında neler çıkacağı net değil...

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 17 Aralık 2012 16:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kaymakamlık sınavında neler çıkacağı net değil...

2012 yılı Kaymakam Adaylığı sınav ilanında sınav konuları arasında ?idare hukuku? alanına yer verilmiştir. Ancak sınavda İdari Yargı Usul Hukuku sorulup sorulmayacağı adayların kafasını karıştırmaktadır. Çünkü son iki sınavda istikrarsız ve öngörülemeyecek şekilde sorular gelmiştir. Devlet faaliyetlerinde ?belirlilik? ve ?öngörülebilirlik? ilkeleri hukuk devletinin temel ilkelerindendir. Bu ilkelere uymayan işlemler ise idari sakatlıkla karşı karşıyadır.

Ocak 2011 sınavı da dahil İYUK sorusu hep soruldu

Memurlar.net ilan servisimizde http://ilan.memurlar.net/ 2001 yılından bugüne kadar yapılan tüm kaymakam adaylığı sınav ilanları mevcuttur. Bu ilanları incelediğimizde kimi ilanlarda sınav konuları arasında ?idare hukuku ve idari yargılama? ifadesi, kimi ilanlarda ise sadece ?idare hukuku? ifadesi yer alsa da sınavların hepsinde İYUK soruları gelmiştir.

Aralık 2011 sınavında adaylar boşuna İYUK çalıştı

2011 yılında iki kaymakamlık sınavı yapılmış ve ikinci sınavda İYUK sorusu gelmemiştir. Daha önceki sınav ilanlarında sadece idare hukuku belirtilse dahi İYUK sorusu sorulduğu için bu sistematiği benimseyen ve öngörülerini buna göre ayarlayan adaylar bu sınavda bu konulara boş yere çalışmışlardır.

30 Aralık'taki sınav için kaymakam adayları kaygılı

Sitemizde yer alan kaymakamlık forumunda yer alan paylaşımlar ve bizlere gelen aday sorularında hep İYUK'tan soru gelip gelmeyeceği kaygısı bulunmaktadır.

Kimi adaylar bundan sonra çıkmaz diye düşünerek İYUK çalışmayacaklarını ancak soru çıkarsa zor durumda kalacaklarını belirtirken, kimileri ise İYUK çalışacağını ancak soru çıkmazsa bu konuya çalışmayıp diğer konulara ağırlık verenlerin daha avantajlı olacağını belirterek kaygılarını dile getirmektedir.

İdarenin faaliyetleri belirli ve öngörülebilir olmalıdır

İdarenin faaliyetlerini belirleyen normların ve şimdiye kadar verilmiş yargı kararlarının özünde idare tarafından gerçekleştirilen ve gerçekleştirilecek faaliyetlerin belirli olması ilkesi bulunmaktadır. Bu hukuk devletinin bir gereğidir

Ancak ÖSYM tarafından yapılan kaymakam adaylığı sınavında daha önceki ilanlarda İYUK belirtilse de belirtilmese de bu alandan soru geldiği için bu durum pek sorun yaratmamıştır. Ancak Ocak 2011 sınavında İYUK sorusu var iken Aralık 2011 sınavında İYUK'tan soru gelmemesi hukuk devleti ilkesine gölge düşürmektedir.

Anayasa Mahkemesinin bir kararından kesitler

?Anayasanın 2 nci maddesinde yer alan hukuk devletinin temel ilkelerinden biri olan belirlilik ilkesine göre, yasal düzenlemelerin hem kişiler hem de idare yönünden herhangi bir duraksamaya ve kuşkuya yer vermeyecek şekilde açık, net, anlaşılır, uygulanabilir ve nesnel olması? gereklidir. Belirlilik ilkesi, ?.., ?, belirli bir kesinlik içinde, hangi somut eylem ve olguya hangi ?. sonucun bağlandığını, ? doğurduğunu bilmelidir. Ancak bu durumda kendisine düşen yükümlülükleri öngörebilir ve davranışlarını ayarlar. ?..

??. Öngörülebilirlik şartı ?.. bu ilkeye göre ?.. takdirin kapsamı ve uygulama yöntemi bireyleri keyfi ve öngöremeyecekleri müdahalelerden koruyacak düzeyde açıklıkla yazılmalıdır. Belirlilik, kişilerin hukuk güvenliğini korumakla birlikte idarede istikrarı da sağlar.?

(Esas Sayısı: 2011/53, Karar Sayısı: 2012/27, R.G. Tarih-Sayı: 06.07.2012-28345)

Cevabı merak edilen iki soru

1- İdare hukuku ifadesi kapsamına İYUK da giriyorsa neden bazı ilanlar da ?idare hukuku ve idari yargılama? ifadesi ayrı ayrı yer aldı?

2- İdare hukuku ifadesi kapsamında İYUK yok ise neden bazı ilanlarda sadece ?idare hukuku? ifadesi yer aldığı halde İYUK'tan soru geldi?

Sınav dava konusu olabilir

ÖSYM, idari faaliyetlerin belirliliği ve öngörülebilirliği ilkelerine aykırı olan durumu bir an önce duyuru yaparak gidermelidir. Aksi takdirde özellikle sınavda başarısız olan adaylar tarafından açılacak davalar sonucunda Aralık 2012 kaymakamlık sınavının iptal edilme olasılığı doğacaktır.

ÖSYM açıklama yapmalı

Olası bir sınav iptali durumunda hem adayların psikolojileri olumsuz etkilenecektir hem de adayların emekleri boşa gidecektir. Bu kamu yararı ile bağdaşmayan bir tablo ortaya çıkaracaktır.

Konuya ilişkin olarak ÖSYM tarafından yapılacak bir açıklama olası mağduriyetleri engellemeye yeterlidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber