Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununda yapılan değişiklikler komisyondan geçti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Ekim 2005 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

Görüşmeleri 3 gün süren tasarı ile kamu mali yönetiminin AB müktesebatına uyumlu hale getirilmesi amaçlanıyor.

Düzenlemeye göre, TBMM, Cumhurbaşkanlığı ve Sayıştay'ın bütçeleri, merkezi yönetim bütçesi dışına çıkartılacak. Bu kurumların denetimini, TBMM Hesaplarını İnceleme Komisyonu yapacak.

Genel Bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin yeniden belirlendiği tasarıya göre, Uyuşmazlık Mahkemesi, Yüksek Seçim Kurulu, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü, Adlı Tıp Kurumu, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi, bütçeleri bağlı veya ilgili bulundukları idare bütçesi içinde yer alacağından, Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri listesinden çıkartılacak.

Çok sayıda önergenin kabul edilmesiyle değiştirilen tasarıya göre, Hazine'nin özel mülkiyetindeki taşınmazlarla, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerleri tahsis etmeye, kamu ihtiyaçları için gerekli olmayanların tahsisini kaldırmaya Maliye Bakanlığı, diğer taşınmazları tahsis etmeye ve tahsisi kaldırmaya ise bu taşınmaza sahip olan kamu idaresi yetkili olacak.

Büyük mükellefleri daha iyi izlemek ve daha iyi hizmet vermek üzere, Büyük Mükellef Vergi Daireleri kurulacak.

Başbakanlık ve Milli Savunma Bakanlığı dışındaki bakanlıklarda, Strateji Geliştirme Başkanlığı kurulacak.

Düzenlemeyle, tam mükellef kurumlara ait olan hisse senetlerinin elden çıkarılması halinde kesinti uygulanmamasına yönelik süre 2 yıldan 1 yıla indirilecek. Banka veya aracı kurumlarca yapılacak kesintide sorumluluk konusunda sınırlama getiriliyor.

Bankalar arası mevduat ile aracı kurumların borsa para piyasasında değerlendirdikleri kendilerine ait paralardan elde ettikleri faizler, kesinti kapsamından çıkarıldı.

Her tür tahvil ve Hazine bonolarıyla TOKİ ve ÖİB'nin çıkardığı menkul kıymetlerin dar mükellef kurumlarca elden çıkarılmasında, tam mükellef kurumlarda olduğu gibi 31 Aralık 2005 tarihi itibariyle geçerli olan hükümler uygulanacak. Buna göre, 1 Ocak 2006 tarihinden önce ihraç edilen menkul kıymetlerin gerek itfa gelirlerinden, gerekse alım-satım kazançlarından tam-dar mükellef kurum ayırımı olmadan vergileme yapılacak.

Düzenlemeyle tam-dar mükellef ayırımı yapılmadan, yıllık beyanname verme imkanı tanındı.

Beyan edilen gelirden, aynı türden menkul kıymetler için yıl içinde oluşan zararların tamamı mahsup edilebilecek.

Türkiye'de kurulu vadeli işlem ve opsiyon borsalarında, 2006 yılında yapılacak işlemlerden elde edilen kazançlardan, sıfır oranında kesinti uygulanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber