Türkiye ile 3 ülke arasında vize kalktı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Aralık 2012 10:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye ile Bangladeş arasında 12 Nisan 2012 tarihinde Ankara'da imzalanan, 11.06.2012 tarih ve 2012/3276 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla onaylanarak, 28.06.2012 tarih ve 28337 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ?Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Bangladeş Halk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Diplomatik, Hizmet/Resmi ve Hususi Pasaport Hamilleri İçin Vizelerin Karşılıklı Olarak Kaldırılmasına Dair Anlaşma? 17 Kasım 2012 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.


*Türkiye'ye vize uygulamayan 61 ülke


Buna göre;

1- Anlaşma uyarınca, geçerli diplomatik, hizmet/resmi ve hususi pasaport hamili her iki ülke vatandaşları, birbirlerinin ülkesine yapacakları son 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan seyahatleri vizeden muaftır.

Anlaşmanın amaçları bakımından ?geçerli pasaport?, Akit Taraflardan birinin ülke topraklarından çıkış esnasında asgari üç (3) ay geçerliliği haiz pasaport anlamını taşımaktadır.

2- Her iki ülkenin diplomatik ve konsolosluk misyonlarına veya burada akredite olan uluslararası kuruluşların temsilciliklerine atanmış geçerli diplomatik, hizmet, resmi ve hususi pasaport hamili vatandaşları görevleri süresince, diğer Akit Tarafın ülkesine giriş-çıkış yapmak ve transit geçmek ve geçici olarak kalmak için vize alma yükümlülüğünden muaftırlar.

Bunların geçerli diplomatik, hizmet, resmi, hususi ve umuma mahsus pasaport hamili aile fertleri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler de vize muafiyeti kapsamındadır.

3- Her iki ülkenin resmi heyet mensubu geçerli diplomatik, hizmet, resmi ve hususi pasaport hamili vatandaşları, son 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan süre zarfında, diğer Akit Tarafın ülkesine giriş-çıkış yapmak, transit geçmek ve diğer Akit Tarafın ülkesinde geçici olarak ikamet etmek için vize alma yükümlülüğünden muaftırlar.

4- Diğer Akit Tarafın ülkesinde akredite diplomatik ve konsolosluk temsilciliklerine atananların aile fertlerinin çalışmasına ilişkin olarak akdedilecek bir anlaşma haricinde, vize muafiyeti Tarafların vatandaşlarına çalışma veya herhangi bir işle uğraşma hakkı bahşetmemektedir.

5- Vize muafiyeti kapsamı dışında kalan çalışma, öğrenim, eğitim, araştırma, aile birleşimi ve uzun süreli ikamet (90 günden fazla) gibi özel amaçlı seyahatleri, ilgili ülkenin dış temsilciliklerinden alınacak ?özel meşruhatlı vize? uygulamasına tabidir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.


TÜRKİYE-MAKEDONYA VİZE ANLAŞMASI

*Türkiye ile Makedonya arasında vize muafiyeti anlaşması yürürlüğe girdi

Türkiye ile Makedonya arasında 15 Mayıs 2012 tarihinde Ankara'da imzalanan, 05.07. 2012 tarih ve 2012/3454 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla onaylanarak, 08.08.2012 tarih ve 28378 (mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ?Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Makedonya Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Her İki Ülke Vatandaşlarının Seyahat Şartlarına Dair Anlaşma? 19 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Buna göre,

1- Anlaşma uyarınca; diplomatik, hususi, hizmet, umuma mahsus, geçici pasaportlar ile gemi adamı cüzdanı, uçuş mürettebattı seyahat belgesi ve seyahat belgesi hamili Türk vatandaşları,

Diplomatik, hizmet, umuma mahsus ve acil durum pasaportları ile gemi adamı cüzdanı hamili Makedonya vatandaşları,

Birbirlerinin ülkesine yapacakları son 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan seyahatlerinde vizeden muaf olarak girip çıkabilecek, transit geçebilecek ve geçici olarak kalabileceklerdir.

2- Vize muafiyeti kapsamı dışında kalan çalışma, öğrenim, eğitim, araştırma, aile birleşimi ve uzun süreli ikamet (90 günden fazla kalış) gibi amaçlarla seyahat edecek iki ülke vatandaşları, tarafların dış temsilciliklerinden alınacak ?özel meşruhatlı vize? uygulamasına tabidir.

3- Vize muafiyeti hükümleri, sivil uçak ve tren mürettebatının yanı sıra kamyon ve otobüs şoförleri ile yardımcı şoförleri gibi uluslararası yolcu ve yük taşımacılığı yapan her iki ülkenin vatandaşları için de geçerlidir.

4- Her iki ülkenin, akredite diplomatik ve konsolosluk misyonlarına veya uluslararası kuruluşların temsilciliklerine atanan ve geçerli diplomatik, hususi veya hizmet pasaportu hamili vatandaşları görevleri süresince, birbirlerinin ülkelerine girip-çıkmak ve transit geçmek için vizeden muaftır.

Bunların geçerli diplomatik, hizmet ve hususi pasaport hamili aile fertleri ve bakmakla yükümlü oldukları aile üyeleri de vize muafiyeti kapsamındadır.

5- Diğer Akit Tarafın diplomatik ve konsolosluk temsilciliklerine veya ülkesinde akredite uluslararası örgütlerin temsilciliklerine atananlarının aile fertlerinin istihdamına ilişkin olarak akdedilecek bir anlaşma istisna olmak üzere, vize muafiyeti Akit Tarafların vatandaşlarına çalışma hakkı bahşetmemektedir.


TÜRKİYE- ST. CHRİSTOPHER VE NEVİS VİZE ANLAŞMASI

Türkiye ile St. Christopher (St. Kitts) ve Nevis arasında 19 Nisan 2012 tarihinde Londra'da imzalanan, 25.06. 2012 tarih ve 2012/3386 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla onaylanarak, 04.08.2012 tarih ve 28374 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ?Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Saint Christopher (St. Kitts) ve Nevis Hükümeti Arasında Karşılıklı Vize Muafiyetine İlişkin Anlaşma? 17 Eylül 2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

1- Anlaşma uyarınca; diplomatik, hususi, hizmet, umuma mahsus, geçici pasaportlar ile gemi adamı cüzdanı (gemi adamı defteri), uçuş mürettebatı seyahat belgesi (uçaklar için mürettebat sertifikası) ve seyahat belgesi (Türkiye'ye dönüş için) hamili Türk vatandaşları,

Diplomatik, resmi ve umuma mahsus pasaportlar ile gemi adamı cüzdanı (gemi adamı seyahat belgesi), uçuş mürettebatı seyahat belgesi (uçaklar için mürettebat sertifikası) ve seyahat belgesi (Saint Christopher (St. Kitts) ve Nevis'e dönüş için), (gemi adamı cüzdanı, uçaklar için mürettebat sertifikası ve seyahat belgesinin milliyeti bölümünde ?Saint Christopher (St. Kitts) ve Nevis? vatandaşı yazması kaydıyla) hamili Saint Christopher (St. Kitts) ve Nevis vatandaşları,

Birbirlerinin ülkesine yapacakları son 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan seyahatlerinde vizeden muaf olarak girip çıkabilecek, transit geçebilecek ve geçici olarak kalabileceklerdir.

2- Vize muafiyeti kapsamı dışında kalan çalışma, öğrenim, eğitim, araştırma, aile birleşimi ve uzun süreli ikamet (90 günden fazla kalış) gibi amaçlarla seyahat edecek iki ülke vatandaşları, tarafların dış temsilciliklerinden alınacak ?özel meşruhatlı vize? uygulamasına tabidir.

3- Vize muafiyeti hükümleri, kamyon ve otobüs şoförleri ile yardımcı şoförleri, sivil uçak ve gemi mürettebatı gibi uluslararası yolcu ve yük taşımacılığı yapan her iki ülkenin vatandaşları için de geçerlidir.

4- Her iki ülkenin akredite diplomatik ve konsüler temsilciliklerine veya uluslararası kuruluşların temsilciliklerine atanan ve geçerli diplomatik, hususi, hizmet veya resmi pasaport hamili vatandaşları görevleri süresince, birbirlerinin ülkelerine girip-çıkmak ve transit geçmek için vizeden muaftır.

Bahse konu vize muafiyeti hükümleri geçerli diplomatik, hususi, hizmet, resmi ve umuma mahsus pasaport hamili aile fertlerini de kapsamaktadır.

5- Diğer Akit tarafın ülkesine resmi ziyarette bulunmak isteyen geçerli diplomatik, hususi, hizmet ve resmi pasaport hamili her bir Akit Tarafın vatandaşları, son 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan süre zarfında, diğer Akit Tarafın ülkesine girip-çıkmak, ülkesinden transit geçmek ve geçici olarak kalmak için vize alma yükümlülüğünden muaftırlar.

6- Diğer Akit Tarafın diplomatik ve konsolosluk temsilciliklerine veya ülkesinde akredite uluslararası örgütler atananların aile fertlerinin çalışmasına ilişkin olarak akdedilecek anlaşmadaki hükümler saklı kalmak kaydıyla, vize muafiyeti Tarafların vatandaşlarına çalışma hakkı bahşetmemektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber