Manisa'daki okullar depreme karşı güçlendirilecek

Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı okulların, depreme dayanıklı olup olmadığı incelenecek.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Aralık 2012 17:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kritik durumda olanlar belirlenerek, Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Mühendislik Fakültesi tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda ya tadilattan geçecek ya da yıkılıp yenisi yapılacak.

Okul binalarının depremsellik incelemesi ve gerekli olanlar için güçlendirme projelerinin hazırlanması işine ait protokol Vali Halil İbrahim Daşöz, İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy, CBÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Gökkuş ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami Katran arasında imzalandı. İlk etapta 25 okulun mevcut binalarının incelenmesi ve gerekli olanlar için güçlendirme projelerinin hazırlanması sağlandı. Bu işlerin eskiden ihale usulüyle yapıldığını dile getiren Vali Daşöz, o zaman da hem süresinin uzadığını hem de masrafının çok olduğunu söyledi. Artık Manisa'da mumun dibini aydınlatacağını aktaran Daşöz, ?Türkiye'nin ilk 15 mühendislik fakültesi içinde yer alan CBÜ Mühendislik Fakültesi, bu işe gönüllü oldu. 2012 yılında incelemesi yapılan 25 okulun yanısıra yeni dönemde de il genelinde aciliyet gerektiren 25 okul, depremsellik yönünden incelenecek. Projelendirme için ilk etapta 1 milyon lira ödenek ayrıldı.? dedi.

Dekan Gökkuş ise üniversitenin bu işte kâr amacı gütmediğini, tamamen Manisalılık adına çalışmaya öncü olduğunu ifade etti. 1993 yılında kurulan bölümün eskisi gibi olmadığını belirten Prof. Dr. Gökkuş, ?Artık eskisinden çok daha güçlüyüz. Ekip ve insan gücümüz yeterli. İmzalanan protokolle metrekare başına ön inceleme için 3,50, güçlendirme için 4,50 TL fiyat çıkarıldı. Buradan elde edilecek gelir, CBÜ Araştırma Fonu'na aktarılacak.? şeklinde konuştu. Gökkuş ayrıca ilk etap çalışma için 20 kişilik bir ekip oluşturulduğunu, bu ekibin içinde profesörler, doçentler ve asistanlar bulunduğunu söyledi.

İl Milli Eğitim Müdürü Altınsoy da Manisa'nın deprem kuşağında olduğunu hatırlatarak, imzalanan protokolle geleceğin teminatı çocukların güvence altına alınmasının sağlandığını söyledi. Altınsoy, ?2007 yılında çıkarılan Deprem Yönetmeliği var. Türkiye'de bir de 1999 yılı gerçeği var. Biz de bu protokolde 1999 yılı öncesinde yapılan bütün okulların incelenmesini istedik. Ayrıca 1999-2007 yılları arasında yapılan okullar da depremsellik yönünden incelenecek. 2007 yılı sonrası yapılan okullarda sorun yok, çünkü zaten yeni yönetmeliğe göre yapıldı.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber