İzmir Büyükşehir: Tarih katliamı yok, tarihe saygı var

İzmir Büyükşehir Belediyesi, dünyanın "şehir merkezindeki en büyük antik agorası" olarak bilinen İzmir Agorası'ndaki kazı çalışmalarla ilgili olarak yerel bir gazetede yer alan, "Tarih katliamı" başlıklı haberle ilgili açıklama yaptı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Aralık 2012 17:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Açıklamada çalışmaların hassasiyetle yürütüldüğünü, "Alanda iş makineleriyle kazı yapılıyor" şeklindeki iddianın tamamen hayal mahsulü olduğu belirtildi. İddialar üzerine yapılan açıklamada, Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy başkanlığında yürütülen çalışmalarda iş makineleri ve kamyonların, sadece kazı alanı dışındaki kontrol edilmiş toprakları taşıdığı kaydedildi. Antik Roma hamamı alanındaki çalışmaların hızla ve hassasiyetle sürmesi için hamam yapısından çıkarılan toprakların, uzman arkeologlar tarafından kazı başkanlığı gözetiminde titizlikle incelenerek elendiğini ve olası buluntular ayrıldıktan sonra kalan toprağın, ören yerinin hemen yan tarafına yığıldığını belirten Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, "Biriken bu topraklar da ayda birkaç kez olmak üzere taşınmaktadır. Kamyonların giriş yaptığı alan, kazı alanı dışında olmakla birlikte alandaki tüm hareketler ve çalışmalar uzman kazı ekibinin kontrolünde yapılmakta olup aksi bir düşünce söz konusu olamaz." dedi.

Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle Yrd. Doç. Dr. Ersoy başkanlığında uzman ekipler tarafından sürdürülen Agora kazıları, son dönemde 2. yüzyıla ait antik Roma hamamı üzerine yoğunlaştı. Ersoy, bölgenin en önemli antik Roma hamamlarından birisi olan eserin, her türlü hava şartlarında büyük özveriyle milim milim günyüzüne çıkarıldığını kaydetti. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, Agora'nın günyüzüne çıkarılması için bugüne kadar 27 milyon liralık kamulaştırma çalışması yaptığı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber