'Karlı havalarda gözünüze dikkat edin'

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Aralık 2012 18:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kar yağışı yurt genelinde etkili olurken uzmanlar, gözün korneasının kış aylarında kardan olumsuz etkilenebileceği yönünde uyarılarda bulundu. Uzmanlar, kar yağışının yoğun olarak yaşandığı bölgelerde yaşayanların dışarı çıkarken güneş gözlüğü takmasının faydalı olacağını bildirdi.

Kardaki yansımanın çimen ve suya oranlı oldukça yüksek olması, kar yağışının yoğun olduğu bölgelerde yaşayan ve çalışanların muhtemel kornea hasarları nedeni ile göz doktorlarına başvuruları arttırıyor. Bu noktada her ne kadar yaz için güneş gözlüğü güneşten korunmak için vurgulanırken kış mevsiminde ve özellikle kar altındaki bölgelerde UV filtreli güneş gözlüğü kullanımı daha da önemli hale geliyor.

Dünyagöz Bursa Hastanesi'nden Op. Dr. Tamer Fazıl Yıldız, kar yağışının yoğun yaşandığı bölgelerde yaşayanları dışarı çıkarken güneş gözlüğü kullanmaları konusunda uyardı.

Opr. Dr. Yıldız, ?İnsan gözü 400 nanometre ile 760 nanometre arasında dalga boylarına sahip ışıkları görebilir. Bu dalga boyları küçüldükçe ışığın yolculuğu esnasında çarptığı noktalarda emilme ve dolayısı ile ısınma - yanma potansiyeli artar. Bu zarar, ışığın göze ilk temas ettiği kornea üzerinde en fazla olurken sırası ile gözün lensi ve retinasına ulaşması ile göz içerisinde hasarın boyutu daha da yükselir.? dedi.

Özellikle iris pigment konsantrasyonunun daha seyrek olduğu açık göz rengine sahip kişilerde, ışık emiliminin ve geri yansıtma potansiyelinin daha az olduğunu vurgulayan Op. Dr. Yıldız, açık gözlü kişilerde yansıma kaynaklı lensinde katarakt ihtimali ve retinasında yanık oluşma riski diğer koyu göz rengine sahip kişilere oranla daha yüksek olduğunu belirtti.

Yıldız, "Kornea ve lenste emilim oldukça yüksek olduğundan UV'ye uzun süre maruz kalma durumlarında kornea epiteli üzerinde noktasal tarzda epitel kayıpları oluşmaktadır. Göze ulaşan UV ışınlarının az bir kısmı retinaya ulaşabilmektedir. Ve bu ulaşan ışınlar retina üzerinde giderilemeyecek hasarlara sebebiyet vermektedir." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber