Erdoğan: Ücretsiz kömürü bu yıl da dağıtacağız

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Ekim 2005 20:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, grafiklere, göstergelere, parametrelere sıkışıp kalan bir ekonomik anlayışı asla kabul etmediklerini belirterek, "Biz ekonomik gelişmenin sokağa, çarşıya, pazara, mutfağa, cebimize, atölyelere, fabrikalara ne kadar ve ne ölçüde yansıdığına bakıyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan, bu akşam saat 21.30'da televizyonlarda yayınlanan Ulusa Sesleniş Konuşması'nda ekonomiye ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Türkiye ekonomisinin, AK Parti'nin 3 yıllık iktidarı döneminde elde ettiği başarı ivmesinin, 3 Ekim'de başlayan yeni süreçle birlikte adeta perçinlendiğini belirten Erdoğan, "Bugün geçmişle asla kıyaslayamayacağımız, güçlü, sağlam, şoklara karşı dayanıklı, istikrarlı ve güvenli bir ekonomik yapı söz konusudur" dedi. Bugün artık Türkiye'de her kesimin geleceğe güvenle bakabildiğini ve çok daha uzun vadeli projeksiyonlar yapabildiğini belirten Erdoğan, hükümet olarak baştan beri ekonomideki temel hedefinin, insanların standartlarını yükseltmek olduğunu anlattı. "Biz, grafiklere, göstergelere, parametrelere sıkışıp kalan bir ekonomik anlayışı asla kabul etmedik, edemeyiz" diyen Erdoğan, bu sebeple de ekonomiyi makro ölçekte ayağa kaldırırken, sosyal politikaları da ihmal etmediklerini vurguladı. Kendilerinin bütün bu göstergelerin, grafiklerin, parametrelerin, sokağa, çarşıya, pazara, mutfağa, vatandaşın cebine, atölyelere, fabrikalara ne kadar ve ne ölçüde yansıdığına baktıklarını belirten Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Ekonomideki gelişmenin yoksulluğa ne kadar çare olduğu, gelir dağılımındaki eşitsizliği ne derece yansıdığı, yatırımı, üretimi, istihdamı ne ölçüde artırdığı bizim için bir anlam ifade etmektedir. 3 yıl içinde çok şükür, bu hedeflerimizde de çok sevindirici gelişmelere şahit olduk. Hükümet olarak yoksullukla mücadelede vatandaşlarımızı pasif durumda bırakan, karşılıksız verilen, günlük ihtiyacı karşılamaya dönük yardım şeklinden aşamalı olarak uzaklaşmayı hedefliyoruz. Asıl hedefimiz, ihtiyaç sahibi insanlarımız için sürekli gelir elde edebilecekleri projeleri geliştirmek ve bu projeleri desteklemektir. Bir bakıma yapmak istediğimiz, onlara nasıl balık tutacaklarını gösterip ilk oltalarını vermektir."

Bu uzun vadeli genel perspektifin yanında, kısa vadeli çözümler üreterek insanları aç ve açıkta bırakmamak için de gayret gösterdiklerini belirten Erdoğan, bu çerçevede Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'nun, ilk kez bütçeden aldığı payla birlikte daha etkin biçimde ihtiyaç sahiplerine sosyal yardımlarını sürdürdüğünü dile getirdi. Hükümetleri döneminde hiçbir sosyal güvenlik kuruluşuna tabi olmayan vatandaşlara Fon kaynakları ve bütçeden ayrılan ödeneklerle birlikte bu yılın ilk yarısına kadar toplam 2 katrilyon 87 Trilyon TL tutarında yardım yapıldığını vurgulayan Erdoğan, aynı dönem itibariyle vatandaşlara çeşitli başlıklar altında ulaştırılan maddi yardım miktarının da 690 trilyon TL civarında olduğunu dile getirdi. Bu rakamların her geçen gün arttığını ve yardımların mümkün olduğunca yaygınlaştırıldığını söyleyen Erdoğan, yine hükümetleri döneminde vatandaşların yeşil kart uygulaması dışında kalan sağlık giderlerinin, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu tarafından karşılandığını anlattı. Bugüne kadar bu imkandan yararlanan vatandaşların sayısının, 10 milyonu aştığının ve yardım tutarının da 1 katrilyona yaklaştığının altını çizen Erdoğan, kış ayının geldiğine dikkat çekerek, yoksul vatandaşların en önemli derdinin yine yakacak meselesi olduğunu söyledi. Bu konuda da ihtiyaç sahibi insanları mağdur etmemek için üç yıldır önemli çalışmalar yürüttüklerini anlatan Erdoğan, Bakanlar Kurulu kararı ile bu yıl da ücretsiz kömür dağıtımı devam edeceğini kaydetti. Kömür yardımlarının, 81 il ve 850 ilçede bulunan ve başkanlıklarını valiler ve kaymakamların yaptığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla gerçekleştirileceğini söyleyen Erdoğan, ihtiyaç sahibi olarak belirlenen herkese kömür dağıtımının kış mevsimi öncesinde tamamlamayı planladıklarını bildirdi. Yıl sonuna kadar 1 milyon 710 bin 63 aileye toplam 1 milyon 252 bin 41 ton kömür dağıtılacağını kaydeden Erdoğan, "Bizim bütün uğraşımız Türkiye'yi kalkındırırken, bütün toplum kesimlerini aynı anda ayağa kaldırmak, garip gurebayı ihmal etmemek, kimseyi aç ve açıkta bırakmamaktır. Bunu yaparken gelir dağılımından daha az pay alan, dolayısıyla ihtiyaçları çok daha acil olan insanlarımızın seslerine sağır kalmadık, kalamayız. Biz istiyoruz ki bu ülkede yaşayan her insanımızın yüzü gülsün, her ocak aynı umutla şenlensin, her yöremiz bu kalkınma maratonunda yerini alsın. Türkiye el ele, omuz omuza, gönül gönüle büyüyecek ve hedeflerine ulaşacaktır. Biz buna inanıyoruz. Sizler de buna inanınız, bize güveniniz. Gönül kırgınlıklarını, gelir adaletsizliklerini, fırsat eşitsizliklerini mutlaka ama mutlaka ortadan kaldıracağız" açıklamasında bulundu.

Başbakan Erdoğan, sözlerinin sonunda Kadir Gecesi ve Ramazan Bayramı'nafdlıksız verilen, günlük ihtiyacı karşılamayaı kutladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber