İstihbarat birimleri MİT bünyesinde birleşti

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 23 Aralık 2012 07:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet istihbarat ve dış ilişkiler dairesinde görevli 6 polis müdürü ile Genelkurmay ve jandarma istihbaratta görevli 20 kişi artık MİT bünyesinde görev alacak.

KCK soruşturmasında MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ifadeye çağırılmasıyla başlayan kriz Türkiye gündemini sarsmıştı. Sonraki süreçte iki kurum arasında buzlar eritildi. Emniyet'ten MİT'e, MİT'ten Emniyet'e ziyaretler müdür ve amir düzeyinde sıklaştı. Geçen ayki TİKKO ve DHKP-C operasyonlarını iki kurum birlikte yaptı.

O POLİS, BU MİT'Çİ DEMEYECEKLER

Sonuçta polis, asker ve MİT'in ortak hedefi 'terör'... Ülkeye karşı tehdit oluşturan tüm yapılar bu kurumların hedefi. Yıllardır hep söylenen bir şey vardır; 'Polis, MİT'i sevmez. MİT de polisi'. Her iki kurum da birbirlerinden bilgi saklardı. Başbakan Erdoğan istihbarat çevrelerinde sürekli dillendirilen bu duruma 'Artık yeter' dedi. Hedefi aynı doğrultuda olan güvenlik birimlerinin birbirlerinden bilgi saklamasını, kıskançlık duymasını kabul edilebilir bulmadı.

MİT bünyesinde kurulan bu birim kurumların koordinasyonunu sağlayacak. Bilgiler masaya yatırılıp ilgili birimlere anında aktarılacak. Polis MİT'çiyi,

MİT polis ajanını deşifre edip sıkıntıya sokmayacak. İki kurum arasında yıllardır süren kavganın asıl nedeni de zaten buydu.

20 YILLIK KAVGA ARTIK BİTİYOR

Eğer bu koordinasyon istenildiği gibi uygulanırsa MİT, Emniyet istihbarat ve asker arasında ilk defa gerçek bir istihbarat paylaşımı sağlanacak. Yaklaşık 20 yıldır süren büyük kavga bitiyor. Başbakan Erdoğan'ın yaptığı çok büyük bir operasyon. ABD bile bu işi hakkıyla çözebilmiş değil. Bilginin kimden geldiği değil, doğruluğu önemli. Gelen bir istihbarat neticesinde bir kişi bile kurtarılıyorsa bu çok anlamlı. İstihbaratın kimden geldiğinin, operasyonu kimin yaptığının çok önemi yok. Polis, MİT, asker hepsi bu ülkenin kurumları.

Bu birime özel seçilmiş terör ve istihbarat uzmanları atandı. İstanbul'dan gelen isim, istihbarat kökenli bir polis şefi. Bilişim Şuçlarla Mücadele Şube Müdürü'ydü. Başbakanlık kimlerin buraya atanacağını aylarca araştırdı.

DOĞRU FORMÜL DESTEK BEKLİYOR

İstihbarat saklama dönemi artık bitti. Hemen yanı başımızdaki Suriye, bitmek bilmeyen PKK terörü, yeni yeni hareketlenmeye başlayan sol örgütlere karşı daha fazla birliktelik zamanıdır. Bu projeyle istihbaratta ortak akıl hedefleniyor. Rahatsızlık yaratma ihtimali de var. Endişelerin bir kısmı haklı da olabilir. Ama 'kurum taassubunu' bir yana bırakmak şart. Endişeler bir şekilde giderilir. MİT de yeniden yapılanıyor, dış istihbarata odaklanıyor. Yeni birim sayesinde Türk güvenlik güçlerinin tarihin en büyük operasyonlarına imza atacağına inanıyorum. Yarın itibarıyla atananlar yeni görevlerine başlıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber