DOÇEV 1 milyon 560 bin atık pil topladı

Denizli'de Abalıoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Doğa Çevre Vakfı (DOÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Abalıoğlu, 13 yıldır devam ettirdikleri atık pil toplama kampanyasıyla 6 milyon metreküp toprağın zehirlenmesine engel olduklarını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Aralık 2012 19:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Abalıoğlu, 13 yıldan bu yana DOÇEV aracılığı ile başta Denizli olmak üzere ülke genelinde atık pil topladıklarını, 2012 yılında 2,8 ton, toplamda ise 26 ton, yani 1 milyon 560 bin atık pil toplamayı başardıklarını belirtti.

Abalıoğlu, "Doğanın pili bitmesin sloganımızla yıllardır atık pil toplayarak, doğanın ve çevrenin kirletilmesine engel olmaya çalışıyoruz. Doğaya terkedilen bir atık pil, içindeki ağır metaller nedeniyle 4 metreküp toprağı zehirliyor, yer altı ve yer üstü sularına zarar veriyor. Beslenme zinciri yoluyla da canlıların bünyesine geçebiliyor. Vakıf olarak bu soruna çözüm bulmak, farkındalık oluşturmak ve toplumsal bilinç kazandırmak için 13 yıl önce atık pil toplama kampanyamızı başlattık. Başta Denizli halkı olmak üzere internet aracılığı ile ulaştığımız tüm illerimiz bize büyük destek verdi. Özellikle Doğu Anadolu'daki illerimizden yoğun atık pil gönderiliyor. Toplanan piller vakfımıza gönderildiğinde, kargo ücretine kadar her şeyi biz karşılıyoruz. 13 yılda topladığımız 26 ton atık pil sayesinde 550 futbol sahası büyüklüğünde 6 milyon metreküp vatan toprağını zehirlenmekten kurtardık.? diye konuştu.

6 YILDA 40 TON ELEKTRONİK ATIK TOPLANDI

Pillerle birlikte 6 yıldır da elektronik atıkları topladıklarını ifade eden Abalıoğlu, ?Çağımız teknoloji çağı olduğu için birçok farklı elektronik cihaz da bol olarak üretiliyor. Eskiyen ve ömrü biten elektronik atıkları vakıf olarak topluyoruz. 2012 yılında 5 ton olmak üzere 6 yılda toplam 40 ton elektronik atık topladık. Bu atıklar da doğaya zarar vermeden geri dönüşüm yapılarak ekonomiye kazandırılıyor.? şeklinde konuştu.

Vakıf olarak doğal hayatın canlanması, canlıların sayılarının artması için 6 yıldır kuş yuvası yaptırarak ormanlık alanlara astıklarını belirten Abalıoğlu, ?Doğadaki kuşlarla ilgili olarak, Türkiye'ye örnek yuva projemiz 6 yıldır aralıksız devam ediyor. Her yıl yaptırdığımız yüzlerce kuş yuvasını ormanlık alanlara asıyoruz. 2012 yılında 500 kuş yuvası astık. Toplamda ise 2 binden fazla kuş yuvası asıldı. Bu yuvaların içine yerleşen kuşlar, yavrulayarak çoğalıyor. Doğal dengeyi ve hayatı da bu projemizle desteklemiş oluyoruz.? ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber