Sigaranın zararlarının anlatıldığı konferansta sigarayı bıraktılar

Samsun Canik Başarı Üniversitesi'nde sigaranın zararlarının anlatıldığı ?Sağlıklı Yaşam ve Gençlik? ile ilgili konferansın katılımcıları konferans sırasında ceplerindeki paketleri çöpe atarak sigarayı bıraktı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Aralık 2012 10:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Nurhan Köksal'ın konuşmacı olarak katıldığı etkinliğe hem öğrenciler hemde üniversite personeli katıldı. Konuşmasında sigaranın sağlığa zararları ve tarih içinde geçirdiği sürece değinen Köksal, sigara ile ilgili istatistiki bilgileri slayt eşliğinde anlattı. Sigara içme oranlarında Türkiye' nin dünya ortalamasının üstünde yer aldığını belirten Prof.Dr. Nurhan Köksal, dünyada en çok sigara tüketen ülkelerin Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkeler olduğunu ifade etti. Sigara paketleri üzerine zararlarının yazılmasına ve sigara ile mücadeleye Türkiye'de Avrupa'dan daha geç başlandığına dikkat çeken Köksal, Amerika'da sigara içenlerin oranının yüzde 10-15 arasında olduğunu ülkemizde ise yüzde 50-60 oranı ile dünya ortalaması olan yüzde 40'ın üzerinde olduğunu vurguladı. Hastalık ve ölümlerin önlenebilir sebepleri arasında, birinci sırayı sigaranın aldığını ifade eden Prof.Dr. Köksal, sigara dumanında bulunan nikotinin bağımlılık yaptığını, dumanındaki katranda ise birçok zehirli madde bulunduğunu söyledi. Sigara paketlerinin çeşitlerine ve satışlarına yönelik olarak medyanın ve görsel basının etkisine de değinen Prof. Dr. Nurhan Köksal, bunlar tamamen pazarlamaya yönelik olarak, satışların artırılmasına yaradığını öte yandan da sağlık açısından zararlarını arttırdığını belirtti. Prof. Dr. Nurhan Köksal, önemli bir konuya da dikkat çekerek sigaranın bıraktırılması konusunda en çok yapılması gereken çalışmanın, Sigara içen insanların sigaranın zararları hakkında bilgilendirilmesi ve sigara içenlerin ?sigara içme isteğini nasıl bitireceklerini öğrenmeleridir." diyerek konuşmasını bitirdi.

Konferansın sonunda söz alan Canik Başarı Üniversitesi Şantiye şefi Osman Akan "İyi ki bu konferansa katıldım." diyerek sigaranın zararlarını daha iyi anladığını ifade etti. Osman Akan, "Ben bu bilgilendirici konferanstan çok etkilendim, meğerse ben kendimi yavaş yavaş öldürüyormuşum. Şimdi sizin huzurunuzda kendi kararımla bırakıyorum." dedi. Daha sonra cebindeki paketi buruşturarak sahneye getiren Osman Akan öğrencilerden yoğun alkış aldı. Öğrencilere de, "Hastalanmadan ve geç olmadan sigarayı bırakma çağrısında." bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber