Türkiye'nin en eski fotoğraf makinesi tamircisi

Türkiye'de henüz birkaç tane fotoğraf makinesinin olduğu yıllarda fotoğraf makinesi tamirciliğine başlayan Kemal Demirtaş, 84 yaşında olmasına rağmen Sirkeci'deki küçük dükkanında bu işine devam ediyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Aralık 2012 09:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de henüz birkaç tane fotoğraf makinesinin olduğu yıllarda fotoğraf makinesi tamirciliğine başlayan Kemal Demirtaş, 84 yaşında olmasına rağmen Sirkeci'deki küçük dükkanında bu işine devam ediyor. 1948 yılında Aksaray'da açtığı fotoğraf hane ile mesleğe başlayan Demirtaş, 64 yıldır fotoğraf makinesi tamir ediyor. Türkiye'nin dört bir yanındaki fotoğrafçılar tarafından iyi bilinen Demirtaş, ayrıca ustaların ustası olarak tanınıyor.

1946 senesinde İstanbul Şişli Terakki Lisesi'nde yatılı okuduğu sırada bir arkadaşıyla kutu diye tabir edilen fotoğraf makinesinden alarak fotoğrafçılığa başladığını ifade eden Demirtaş, sonrasında hukuk fakültesini kazandığını, bir yandan eğitimini sürdürürken bir yandan da fotoğrafçılığa devam ettiğini anlattı. Çok geçmeden 1948'te Aksaray'da bir fotoğraf hane açtığını söyleyen Demirtaş, o dönem İstanbul'da fotoğraf makinelerini tamir eden yalnızca 2 kişi olmasından dolayı kendisinin de fotoğraf makinesi tamir etmeye başladığını dile getirdi. Dükkanında fotoğrafçılığa devam ederken hukuk fakültesini terk ettiğini aktaran Demirtaş, o yıllarda yaşadıklarını şu şekilde anlattı: "Fotoğraf çekiyor, baskısını yapıyordum. Bununla birlikte bozuk fotoğraf makinelerini tamir ediyordum. Kimseden fotoğraf makinesinin nasıl tamir edileceği konusunda bir şey görmedim. 'Nasılsa bozuktur' deyip oturuyordum başına. İlerleyen zamanda sadece fotoğraf makinesi tamir etmeye başladım. Fotoğraf çekmeyi de bıraktım. 24 yıl sonra gördüm ki bu iş Aksaray'da olmayacak, 1972'de şimdi bulunduğun Sirkeci'ye taşındım. 40 yıldır da Sirkeci'de işime devam ediyorum".

"DİJİTAL FOTOĞRAFÇILIK TAMİRCİLİĞİ ÖLDÜRDÜ"

Eskiden hem fotoğrafçılığın, hem de fotoğraf makinesi tamirciliğinin değerli olduğunu söyleyen Demirtaş, dijital fotoğrafçılığın çıkmasıyla fotoğrafçılığın değerinin oldukça azaldığını savunuyor.

Bununla birlikte tamircilik de öldüğünü vurgulayan Dmeirtaş,

"Dijital fotoğraf makinelerinde tamir olayı diye bir şey yok. Arızalanan parçayı çıkartıp yerine yenisini takıyorlar. Eski makineleri tamir edenlerden bir tek ben kaldım. Artık telefonlarla bile fotoğraf çekilebiliyor. İnsanlar kendi fotoğraf ihtiyaçlarını düşük kalite de olsa sağlayabiliyor. Geleneksel fotoğrafçılık giderek ölüyor" dedi.

KÜÇÜK DÜKKANI BİR MÜZEYİ ANDIRIYOR

Sirkeci'de Hacı Yakup Han'ın birinci katında küçük bir dükkanda fotoğraf makinesi tamirine devam eden Demirtaş, halen eski analog filmli fotoğraf makinelerine merak edenlerin kendisinden alışveriş yaptığını anlattı. Yüzlerce eski fotoğraf makinesi ve fotoğraf baskı malzemeleri bulunduran Demirtaş'ın küçük dükkanı adeta bir fotoğraf makinesi müzesini andırıyor. Türkiye'nin en eski ve yaşlı fotoğraf makinesi tamircisi Demirtaş'ın çok sayıda da öğrencisi var. Bugün İstanbul'un farklı noktalarında fotoğraf makinesi tamirciliği yapan çoğu usta, ya Kemal Demirtaş tarafından eğitilmiş ya da onun eğittiği biri tarafından yetiştirilmiş. Demirtaş son olarak, ömrünün yettiği yere kadar fotoğraf makinesi tamir etmeye devam edeceğini kaydetti. - İstanbul

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber