Unakıtan, promosyon yarışında bankalara pabucu ters giydiriyor

Haber Giriş : 05 Kasım 2005 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye, bankaların kamu maaş ödemeleri için başlattığı promosyon rekabetinin önüne geçecek mucize bir formül üretti. Personelin maaş ödemesine aracılık etmek için kamu kuruluşunun yöneticisine otomobil hediye eden bankalar, bu araçların benzin ve bakım ücretini de ödeyecek. Böylece promosyon zorlaştırılırken, bütçede tasarruf öngörülüyor

Kamu kuruluşlarının personele ödediği maaşlara aracı olup bu sayede mevduatlarım büyütmek isteyen bankaların her geçen gün artan promosyon rekabetini engellemek isteyen Maliye ilginç bir çözüm buldu. Bakan Kemal Unakıtan'ın denetiminde hazırlanan 2006 bütçe taslağına göre promosyonlar yasaklanmak yerine artırıldı. Personel maaşlarını dağıtmak için kamu kuruluşlarına otomobil hediye eden bankalardan, verdikleri aracın bir yıllık benzin, tamir ve bakım masrafları da istenecek.

Unakıtan bir taşla iki kuş birden vurdu

Promosyonu yasaklamak yerine şartlarını ağırlaştıran Maliye böylece bir taşla iki kuş birden vuracak. Hem promosyona dolaylı yoldan sınır getirilecek hem de bağışlanan araçların ek maliyetinden kurtulacak.

2006 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı'ran "Resmi taşıtlar, demirbaş eşya ve levazım" başlıklı 10. maddesinde getirilen düzenlemeyle bankaların, kamu kurumlarına aldıkları otomobillerin giderleri için kurum bütçelerinden hiçbir şekilde ödeme yapılmayacağı" hükme bağlandı. Böylece, mali yılın başında belli sayıdaki aracın masrafı için ayrılan ödenek tutarının, bağışlarla artan araçların yarattığı masraflarla aşılmasının önüne geçildi.

Yeni düzenlemeye göre bağışlanan araçların benzin, bakım ve onarım gibi hiçbir masrafı kabul edilmeyerek, ödenek sorununa çözüm bulunmuş alacak. Öte yandan bankalar, masraflarını da üstlenecekleri için artık araç promosyonu yaparken eskisi kadar bonkör olamayacak.

Aracı hediye eden benzini dolduracak

Bugüne kadar kamu kurumlarının maaşlarını çekebilmek için bankalar arasında yaşanan rekabet birçok eleştirilere neden olmuştu. Geçtiğimiz aylarda, Adalet Bakanlığı'nın emanet hesapları için Akbank ile Vakıfbank arasında yaşanan promosyon savaşı kamuoyuna yansıdı. Bazı kamu bankalarının yetkilileri, kamu kurum yöneticilerinin, maaş karşılığında araç istediklerim belirtirken, "Maaşların karşılığı örneğin yüzde 15 faiz öneriliyor. Çoğu kurum yöneticisi 'Faizi yüzde 13'e indir ama onun yanında 2 otomobil ver' diyor. Oysa 2 puan fazla faiz alsa, 200 araç alabilir. Ama yapmıyor, çünkü faiz geliri doğrudan kurumun genel bütçesine gidiyor. Yönetici de araçları bu yolla elde etmek istiyor" diye konuştu.

Yeni düzenlemeyle bankaların araç promosyonu yaparken eskisi kadar rahat olamayacağını belirten bankacılar, devletin de promosyonla artan araç sayısı nedeniyle planladığından daha fazla benzin ve bakım giderinin önüne geçtiğini savundu. Düzenleme, "Maliye'nin bir taşla iki kuş önlemi" şeklinde değerlendirildi.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber