Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2013-2017 dönemi stratejik planı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Aralık 2012 16:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünya ekonomisinde son otuz yıl içerisinde ortaya çıkan yapısal değişikliklere paralel olarak devletlerin ekonomi yönetimi biçiminin yeniden yapılandırılması ve kamuda kalitenin yükseltilmesi ihtiyacı doğmuş, bu anlamda kamu sektörünün etkin ve verimli çalışmasına yönelik olarak birçok ülkede reform programları geliştirilmiş ve uygulanmıştır.


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2013-2017 Stratejik Planı


Reformlarda kamuda kaynak kullanım etkinliğinin artırılması, bütçe açıklarının ve kamu borçlanma gereğinin azaltılması, üretilen kamusal hizmetin kalitesinin yükseltilmesi, yürütme ve kamu kaynakları üzerinde siyasi denetimin ve sorumluluğun güçlendirilmesi, saydamlığın sağlanması, politika üretimi ve yönetiminde hesap verme sorumluluğunun geliştirilmesi gibi konulara ağırlık verilmiş, birçok ülkede kamu mali yönetim ve bütçe sistemlerinde önemli değişiklikler yapılmış ve sistemin bilgi üretecek şekilde yeniden tasarlanması öngörülmüştür.

Bu aşamada kamuda stratejik yönetim anlayışının benimsenmesi ve stratejik planlama yönteminin uygulanması ön plana çıkmıştır. Kamu yönetiminde stratejik planlama, her şeyden önce geleceğe dönük bir bakış açısı ile amaç ve sonuç odaklı bir yaklaşım içermektedir. Böylece kurumların hem etkinlik ve verimliliğinin artması, hem de performanslarının gelişmesi sağlanacaktır. Stratejik plan döneminde yapılacak faaliyet ve projelerde kamu hizmetlerinin sunumunda vatandaş odaklı olma, vatandaşın hayatını kolaylaştırma ve memnuniyetini artırma temel amaçtır.

Ülkemizde kamuda stratejik planlamaya geçişin yasal alt yapısı 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile oluşturulmuş, daha sonra bu Kanuna dayanılarak çıkarılan Kamu İdarelerinde Stratejik Planlamaya İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'in yürürlüğe girmesiyle de uygulama başlatılmıştır.

635 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Bakanlığımızın ismi ?Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı? olarak değiştirilmiş, teşkilat ve görevleri yeniden belirlenmiştir. Bu kapsamda ?Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Stratejik Planı (2010-2014)?nın geçerliliği sona ermiş ve yeni bir stratejik plan hazırlama gereği ortaya çıkmıştır.

Bakanlığımızın 2013?2017 yılları arasında gerçekleştireceği proje ve faaliyetleri kapsayan yeni stratejik planımız iç ve dış paydaşlarımızın en geniş katılımıyla hazırlanmıştır. Bu Plan Bakanlığımızın yeniden yapılanma sonrası hazırlanan ilk stratejik planı olma özelliğine de sahiptir.

Stratejik planların başarısı bütçe ile uyumlu olmasının yanı sıra seçilen performans hedeflerine ulaşma oranlarıyla ölçülmektedir. Diğer bir ifadeyle eylemlerin öngörülen sürelerde ve öngörülen bütçe olanaklarıyla gerçekleştirilmesi stratejik planın başarısını göstermektedir.

Stratejik Planın hazırlanmasında emeği geçen Bakanlık çalışanlarına ve paydaşlarımıza teşekkür eder, Planın ülkemize hayırlı olmasını dilerim.

Nihat ERGÜN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber