Sandıkta bekleyen çeyizler yeniden hayat buluyor

Manisa'da bir çeyiz evi işletmecisi, ata yadigarı çeyiz eşyalarını gelinlik, nişanlık gibi kıyafetlere işleyerek yeniden kullanmaya başladı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Ocak 2013 13:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Manisa'da bir çeyiz evi işletmecisi, ata yadigarı çeyiz eşyalarını gelinlik, nişanlık gibi kıyafetlere işleyerek yeniden kullanmaya başladı.

AA muhabirine açıklama yapan çeyizevi işletmecisi Ayşegül Balkay, ninelerin yıllar önce işleyip sandıklarda sakladıkları el işi ürünlerin montaj tekniğiyle aplike edildiğini ifade etti.

Gaz lambası ışığında 60-70 yıl önce yapılan kanaviçe ve kasnak işlerinin yıllar sonra sandıklardan çıkarılarak torunlara çeyiz olmaya başladığını anlatan Balkay, atıl vaziyette duran çeyizlik kanaviçelerin elbise, abiye kıyafetler, nişanlık ve gelinliklere monte edilerek kullanılmaya başlandığını belirtti.

Balkay, iplik, renk uyumu ve işleme tekniği bakımından özelliklerini kaybetmeden günümüze kadar gelmeyi başaran tüm el işi ürünlerin montaj tekniği ile yeniden kullanıma kazandırılabildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bize gelen işlerin büyük bölümü yaklaşık 100 yıl öncesine ait geleneksel motiflerden kanaviçe, tel kırma, sarma ve iğne ardı tekniğiyle işlenmiş el ürünlerinden oluşmaktadır. Bu ürünlerin aplike edilmesi işlemi, en az o el işinin yapımı kadar zaman alıyor. Kanaviçe veya kasnak el işinin kolalanması ve etrafı 3 milimetre kalacak şekilde kumaştan kesilmesinin ardından yeni kumaş üzerine mizanpajı yapılıyor."

-"Bu, atalarımıza ve geleneklerimize saygıdır"-

Manisalı moda tasarımcısı Bilge Demir de son yıllarda eski el işlerinin nişanlık ve gelinliklerin üzerine işlenmesi yönündeki taleplerin arttığını belirtti.

İnsanların artık standartlaşan, birbirine benzeyen şeyleri kullanmaktan bıktıklarını dile getiren Demir, şunları söyledi:

"Ninelerimizden kalan kanaviçe, tel sarma, kakma işi gibi işlemeleri gelinliklerde kullanmaya başladık. Bunun moda dünyasına yeni bir soluk getireceğine inanıyoruz. Annelerimizin, ninelerimizin yaptıklarını kullanmak hoşumuza gitti. Geleneksel, kültürel değerlerimizi gelinlik ve nişanlık ile kına gecelerinde giyilen bindallı tarzı giysilerde kullanıyoruz. Bu, atalarımıza ve geleneklerimize saygıdır. Ayrıca ninelerimizin elinde var olan değerleri ortaya çıkararak kullanılır hale getiriyoruz."

Demir, parasal anlamda maliyetin yüksek olmadığını, ancak ciddi ve titiz çalışma gerektiğini, dolayısıyla el emeğine fiyat biçilemeyeceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber