YÖK'ün ?Türkiye Yükseköğretim Sistemi-Sayısal Gelişmeler? adlı raporunda yer alan bilgilere göre, yükseköğretimdeki okullaşma oranı açısından Türkiye sınıfta kaldı.

Haber Giriş : 14 Kasım 2003 14:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK ?Türkiye Yükseköğretim Sistemi-Sayısal Gelişmeler? adlı raporunda yer alan bilgilere göre, yükseköğretimdeki okullaşma oranı açısından Türkiye sınıfta kaldı.

Türkiye'de yükseköğretim çağında olan nüfusun ancak yüzde 21'inin bir üniversiteye kaydı olduğu belirlenirken, Peru bile yüzde 26'lık oranıyla Türkiye'nin önünde yer aldı. Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) ?Türkiye Yükseköğretim Sistemi-Sayısal Gelişmeler? adlı raporunda yer alan bilgilere göre, yükseköğretimdeki okullaşma oranı açısından Türkiye sınıfta kaldı. Türkiye'de yükseköğretim çağına gelmiş nüfusun sadece yüzde 21'lik bölümünün eğitim sistemi içinde yer aldığı belirlendi. Örgün öğretim açısından yüzde 21 olan oran, Türkiye'ye özgü açıköğretim uygulamasıyla yüzde 33'lere çıkıyor.
Yükseöğretim çağındaki nüfusunun yüzde 79'unu yükseköğretim sistemi dışında tutan Türkiye, yüzde 21'lik oranıyla son sıralarda yer aldı. Türkiye'nin yanı sıra 47 ülkendeki oranlara da yer verilen raporda, Türkiye 38'nci sırayı alabildi.

Raporda, Türkiye'nin önünde bulunan 37 ülke içinde Peru ve Şili gibi dünya kamuoyunda hem iktisadi hem de sosyal istikrarsızlıklarla gündeme gelen ülkeler de yer aldı. Yükseöğretimde okullaşma oranı açısından Şili yüzde 30 ile Türkiye'nin on basamak önünde 28'nci, Peru ise yüzde 26 ile 32'nci sırada yer aldı.
Türkiye'nin altındaki basamakları ise Mısır, Ekvator, Kolombiya, Endonezya gibi ülkeler paylaştı.
Türkiye'nin son sıralarında bulunduğu listede ilk sırada Kanada'da yer aldı. Kanada'da yükseköğretim çağına gelmiş gençlerin yüzde 88'nin bir üniversitede eğitim gördüğü belirlendi. Kanada'yı yüzde 81 ile ABD izlerken, Avustralya yüzde 80 ile yükseköğretimde okullaşma oranı en yüksek üçüncü ülke oldu.
Avrupa Birliği üyesi ülkelerden Fransa'da oran yüzde 51 olurken, Yunanistan'da bu oranın yüzde 47'lerde olduğu görüldü.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber