Uzmanlar 6.2 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 08 Ocak 2013 17:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzmanlar, Saros Körfezi açıklarında meydana gelen ve Ege ile Marmara 'da hissedilen 6.2 büyüklüğündeki depremi hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.Prof Dr. Celal Şengör "Bu deprem bölgede bekleniyordu ve oldu. 7 büyüklüğüne kadar çıkması normal. Ama katiyyen bir öncü mü artçı mı olduğu söylenemez. Bundan sonra da depremler devam edebilir ve çevresindeki daha küçük fay hatlarını tetikleyebilir" dedi.

"ÖNÜNÜMDEKİ 1 YILA KADAR ARTÇILAR OLABİLİR"

Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof Dr. Şerif Barış "Bu bir ana depremdir. Önümüzdeki 1 yıla kadar artçıları olabilir. Ama bundan daha büyük bir deprem olup olmayacağı konusunda birşey söyleyemeyiz. Bu depremler Türkiye'nin bir depremler ülkesi olduğunun altını çiziyor. Denizde bir deprem olduğu için fazla hasar vermesi beklenmez" diye konuştu.


*Flaş!... 6.2'lik deprem İstanbul'u da salladı


"İSTANBUL DEPREMİNİ ETKİLEMEZ"

Prof. Dr. Naci Görür ise 6.2 büyüklüğündeki deprem için şöyle konuştu: Ege'de mevcut bildiğimiz fay sistemi üzerinde meydana gelen küçük bir deprem. Şuandaki verilere göre moment büyüklüğü 5.8 gözüküyor. Derinliği ise 10 km. Muhtemelen Kuzey Doğu- Güneybatı doğrultulu bir fayın üzerinde. Bu tür faylar karada da mevcut. Kuzey Anadolu fay kuşağının içerisinde yer alan bir fay değil. Ona paralel ama muhtemelen onun daha kuzeyinde. Bu tür depremler beklenebilir.

Ege Denizi'nin içerisinde olan fay hatları, da Batı Anadolu'da gördüğümüz fay sistemi ile aynı. Dolayısı ile böyle bir deprem olabilecek bir deprem niteliğinde. Bu depremin, Kuzen Anadolu Fayı ile bağlantısı yok Dolayısı ile İstanbul depremini tetikleme durumu söz konusu değil.”

“BÜYÜK DEPREMİN DEVAMI DEĞİL”

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aydın Büyüksaraç, Ege Denizi'ndeki 6.2 şiddetindeki depremle ilgili, “Bu deprem beklenilen büyük depremin devamı değil. Bağımsız bir deprem, öncü bir deprem de değil” dedi.

Doç. Dr. Büyüksaraç, yaptığı açıklamada, son yaşanan depremi “rutin” olarak nitelendirdi. “Ege Denizi'nde rutin beklenen bir deprem” diyen Büyüksaraç, şöyle konuştu:“Deprem, karadaki fayların denizdeki uzanımları üzerindeki şekliyle görünüyor. Depremin yaşandığı bölge, özellikle çokça üzerinde durduğumuz, Edremit Körfezi ve Saros Körfezi'nin tam olarak köşegenlerine karşılık geliyor. Çanakkale'nin güneyindeki illerde de hissedildi. Artçıları devam edebilir. Bunun dışında 40-50 dolayında, bundan daha küçük büyüklükte deprem bekliyoruz. Bir kaçını aynı şekilde hissedebiliriz. Bu deprem beklenilen büyük depremin devamı değil. Bağımsız bir deprem, öncü bir deprem de değil.”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber