Büyükşehir meclisinde 'borçlanma' gerginliği

Antalya Büyükşehir Belediyesi olağan meclis toplantısında ‘borçlanma” gerginliği yaşandı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Ocak 2013 19:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Büyükşehir meclisinde 'borçlanma' gerginliği

Antalya Büyükşehir Belediyesi olağan meclis toplantısında 'borçlanma” gerginliği yaşandı.

Büyükşehir Belediyesi 2013 yılı ocak ayı meclis toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın başkanlığında Belediye Kültür Salonu'nda gerçekleştirildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Belediyenin cari ve yatırım harcamalarında kullanılmak üzere 120 ay vadeli borçlanma yetkisi istedi. Borçlanma maddesi plan ve bütçe komisyonuna havale edilmeden önce mecliste gerginlik yaşandı. 3 aydır maaşlarını alamayan temizlik işçilerinin de bulunduğu toplantıda, AK Partili Meclis Üyesi Murtaza Tamyürek, borçlanmada hukuki hatalar olduğunu ileri sürdü. Tamyürek, “Seçime 1 yıl kala 100 milyonluk borçlanma istemenizi anlamadık. Hatalı, bu haliyle oy verenler de yargılanır. İşçilerin alacaklarını ödeyebilmek için kredi isteniyor ama hiçbir zaman işçilerin borçları sıfırlanmadı. Şimdi onların ne kadar alacağı varsa o kadar borçlanalım” diye konuştu.

MHP'li Meclis Üyesi Reşat Oktay ise, borçlanma konusuna politik bakılmamasını istedi. Oktay, “Büyükşehirin bütçesi ile yatırımları karşılaması kolay değil. Çalışanlara para ödeme konusunda sıkıntılar var. Taşeronlaşma her alanda hızla devam ediyor. Sizin taşeron firmalara hak edişleri verip vermediğinizi, verdiyseniz patronların parayı işçiye verip vermediğini bilemiyoruz. Çarkın dönmemesinin vebali sadece belediye başkanına mı ait olmalı? Büyükşehir'e bir kuruş fonlama yoktur, nedeni de bir sonraki seçimler nedeni ile engelleme yapılıyor. Üzülerek söylüyorum ki Antalya belediyesi batmak üzere, bunun içinden nasıl çıkacaksak birlikte çıkacağız.”

BORÇLANMAK ZORUNDAYIM

Eleştirilere yanıt veren Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Büyükşehir Belediyesinin mali açıdan zor durumda olduğunu, bu zorluğun da kendisinden kaynaklanmadığını savundu. Antalya'ya kaliteli hizmet vermeye çalıştığını belirten Akaydın, “Belediyeyi 1 milyar dolar borçla devraldım. Bizim devlete vergi borcumuz yok ama olan belediyeler var. Belediyeyi ya borçlanarak kurtarırsınız ya da mülk satarsınız. Kendi belediyelerinizde satışlara izin verirken benin canıma okudunuz sattırmamak için. Güçlükle birkaç yer satabildik” dedi.

GÖKTEN PARA GELMEZ

Borçlanma yetkilerinin kanuna aykırı olmadığını savunan Akaydın, “4 yıldır biz hiç hata yapmadık. Biz fonlanmadık. Belediyeyi ayakta tutmak için borçlanmak zorundayız. Parayı nereye kullanacağımız da belli. Taşeronlaşma kültürü bitmeden hep borçlu kalırsınız, benden önceki belediye sayesinde borcu borçla ödemek zorunda kalıyorum. Taşeronlaşma bu ülkenin faciasıdır, bunu ben düzeltemem. 15-20 milyon lira taşeron firmalara borcum var, kredi çekince bunları ödeyeceğim. Borçlanmalarla can çekişe çekişe bugüne geldik, borçlanmaya onay vermezseniz Antalya halkına haksızlık edersiniz. Gökten zembille para gelmeyeceği için ancak böyle belediye yönetilir. Borçlanma şart, aksini hiçbir baba yiğit söyleyemez. Belediye ne kadar borçlu olursa olsun iflas etmez ama yetki vermezseniz işten çıkarmalar başlar” diye konuştu.

Öte yandan, Konuksever Mahallesi'ne yapılacak olan AVM ile ilgili konut alanının ticari alana dönüştürülmesi maddesi ise 25 binlik planlara itirazlar olduğu için görüşülmeyerek konu görüşülmesi için Şehircilik ve İmar Dairesine gönderildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber