Sosyal güvenlik prim alacaklarının tahsiline ilişkin tasarı komisyonda kabul edildi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Kasım 2005 03:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda sosyal güvenlik prim alacaklarının yeniden yapılandırılmasını öngören yasa tasarısı, kabul edildi. Komisyon tasarıyı tali komisyon olarak ele aldı ve görüşerek benimsedi. Tasarı önümüzdeki günlerde Plan Bütçe Komisyonu'nda ele alınacak ve ardından da Genel Kurul'da yasalaştırılacak.

Mart ayı sonu itibariyle SSK'nın özel sektörden 4.6 milyar YTL'lik alacağı ve Bağkur'un ise 16.7 milyar YTL prim alacağı bulunuyor. Bağkur'un tüm borçları, SSK'nın ise borç aslı 50 bin YTL ve altında olanların, borç asıllarının 1998 yılı sonuna kadar gecikme zammı, 1999 yılından başvuru tarihine kadar ise gecikme cezası oranları yerine TEFE oranı uygulanarak yeniden hesaplanacak. Bu hesap sonucu borcun ait olduğu döneme bağlı olarak toplam borç oranından farklı oranlarda terkin söz konusu olabilecek. SSK'da borç aslı 50 bin YTL olanlar için Maliye Bakanlığı'nca 'çok zor durumda' halinin belirlenmesi için kullanılan 'likidite rasyosu' esas alınarak, borçlu kurumun mali durumuna bağlı olarak yüzde 30'e kadarının terkin yapılabilecek. Taksit borcun yaşına göre yapılacak ancak taksit sayısı en fazla 36 ay olacak. Taksitlendirme farkı, 12 ayda ödenirse yıllık yüzde 5, 12 ayı aşan sürede ödenirse yılık yüzde 6, 24 ayı aşan sürede ödenirse yıllık yüzde 7 olacak.

Toplam borçlarının yüzde 50'sini peşin olarak ödeyenler veya taksitlendirilmiş borçlarının yarısını ödeyenler için sağlık hizmetinden faydalanmanın mümkün olabilecek. Yapılan düzenlemeyle bir yandan borçların yeniden yapılandırıldığını diğer yandan da alacakların birikmesinin önlenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber