Vetolu Sivil Havacılık Yasası, değiştirilerek, kabul edildi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Kasım 2005 03:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulu'nda, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından, Genel Müdürlüğe atama yetkisi verdiği gerekçesiyle veto ettiği Sivil Havacılık Yasası'nın bu maddesi Plan Bütçe Komisyonu'nda yapılan ve veto gerekçesine uygun yapılan düzenleme çerçevesinde kabul edildi.

Yasaya göre Genel Müdürler, Genel Müdür Yardımcıları ve 1. Hukuk Müşavirleri'nin atamalarında ortak kararname ile yapılacağına açıklık getiriliyor. Bu çerçevede görevin önemi ve niteliği de dikkate alınarak, yeterli yabancı dil seviyesinin ve havacılık ile ilgili iş tecrübesinin bulunmasını idari görevlere atanacak personelin mezun oldukları yükseköğretim kurumlarının adlarının kaldırması suretiyle 4 yıllık yükseköğretim mezunlarına eşit imkan sağlanması da temin ediliyor. Yasa dünyada yaşanan gelişmeler karşısında Türkiye'de de sivil havacılık hizmetlerinin daha etkin ve güvenli bir ortamda verilebilmesi amacıyla kamu tüzel kişiliğinde özel bütçeli Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün yeniden örgütlenmesini öngörüyor. Yasa, 'sivil havacılığın sağlıklı gelişiminin sağlanması ve sivil havacılık faaliyetlerinin emniyetli bir şekilde yürütülebilmesi için, düzenleme ve denetim görevini etkin biçimde yerine getirebilecek teçhizat, personel ve idari yapıya sahip merkezi bir sivil havacılık otoritesi oluşturulması günümüz ihtiyaçları karşısında bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Gelişmiş ülkelerin hava ulaştırma sektörü üzerinde yapılan incelemelerde sivil havacılık otoritelerinin yaptırım gücü daha yüksek yapıda örgütlendikleri görülmektedir. Dünyada yaşanan gelişmeler karşısında ülkemizde de sivil havacılık hizmetlerinin daha etkin ve güvenli bir ortamda verilebilmesi amacıyla kamu tüzel kişiliğini haiz özel bütçeli olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün yeniden teşkilatlanması amacıyla' çıkarıldı.

Yeni yasayla, sivil havacılığın sağlıklı gelişiminin sağlanması ve sivil havacılık faaliyetlerinin güvenli bir şekilde yürütülebilmesi için düzenleme ve denetim görevini etkin biçimde yerine getirebilecek donanım, personel ve yönetim yapısına sahip merkezi bir sivil havacılık otoritesinin oluşturulması amaçlanıyor.

Yine aynı yasayla bugüne kadar Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü`nün 121 kadrosu iptal edilirken, oluşturulacak yeni genel müdürlüğe 64 yeni kadro veriliyor.

Yasaya göre Genel Müdürler, Genel Müdür Yardımcıları ve 1. Hukuk Müşavirlerinin atamalarında ortak kararname ile yapılacağına açıklık getiriliyor. Bu çerçevede görevin önemi ve niteliği de dikkate alınarak, yeterli yabancı dil seviyesinin ve havacılık ile ilgili iş tecrübesinin bulunmasını idari görevlere atanacak personelin mezun oldukları yükseköğretim kurumlarının adlarının kaldırması suretiyle 4 yıllık yükseköğretim mezunlarına eşit imkan sağlanması da temin ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber