Telekulak yönetmeliği tamam

Haber Giriş : 11 Kasım 2005 10:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Tele-kulak' yönetmeliği tamam

MİT, jandarma ve polisteki 'tele-kulaklar'ın çalışma esaslarını belirleyen yönetmelik çıktı. 'Gecikmesinde sakınca varsa' yargı kararı olmadan dinleme yapılabilecek. Tele-kulakların denetimini de MİT, jandarma ve polis yapacak

(12 kişi okudu)

RADİKAL - ANKARA - Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Jandarma İstihbarat Teşkilatı (JİT) ve Emniyet'teki tele-kulakların çalışma esasını belirleyen yönetmelik Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin tespiti, dinlenmesi, sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi ve kayda alınmasına dair usul ve esaslar ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın kuruluş, görev ve yetkilerini belirleyen yönetmeliğin getirdiği düzenlemeler özetle şöyle:

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı: Telefon dinleme ve izlemelerini MİT, JİT ve polis kendisi yapacak. Üç kurumun dinleme ve izleme faaliyetleri, Telekomünikasyon Kurumu bünyesinde faaliyet gösterecek Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nca (TİB) denetlenecek. Başkanlıkta, MİT, Emniyet ve Jandarma'nın birer temsilcisi bulunacak.

Hâkim veya savcı kararı: Bir suç dolayısıyla yapılan soruşturma ve kovuşturmada, suç işlendiğine ilişkin kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı ve başka suretle delil elde edilmesi imkânının bulunmaması durumunda, hâkim veya gecikmesinde sakınca olan hallerde savcının kararıyla şüpheli veya sanığın telekomünikasyon yoluyla iletişimi tespit edilebilecek, dinlenebilecek, kayda alınabilecek ve sinyal bilgileri değerlendirilebilecek.

Kayıtlar yok edilecek: Şüpheli veya sanığın, tanıklıktan çekinebilecek kişilerle arasındaki iletişimi kayda alınamayacak. Kayda alma gerçekleştikten sonra bu durumun anlaşılması halinde, alınan kayıtlar derhal yok edilecek.

Dinleme kapsamındaki suçlar: Telefonlar, sadece Türk Ceza Kanunu'nda yer alan insan ticareti, kasten öldürme, işkence, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, parada sahtecilik, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, fuhuş, ihaleye fesat karıştırma, rüşvet, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, silahlı örgüt, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçları; Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun'da tanımlanan silah kaçakçılığı ve Bankacılık Kanunu'nda tanımlanan zimmet suçu; Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nda tanımlanan ve hapis cezasını gerektiren suçlar; Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nda tanımlanan suçlar söz konusu dinlenip izlenebilecek.

Amirin emri yeterli: MİT, JİT ve polis, telefonları sadece mahkeme kararıyla, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde yetkili kişinin verdiği yazılı emirle istihbarat amaçlı dinleme ve izleme yapabilecek. MİT Müsteşarı veya yardımcısı, Emniyet Genel Müdürü veya İstihbarat Dairesi Başkanı ve Jandarma Genel Komutanı veya İstihbarat Başkanı tarafından verilecek bu emirler, 24 saat içinde yetkili ve görevli hâkimin onayına sunulacak. Hâkim, kararını en geç 24 saat içinde verecek.

Üç aylık süre: Hâkim kararını en fazla üç ay için verebilecek. Bu süre, üçer ayı geçmeyecek şekilde en fazla üç defa uzatılabilecek. Ancak, terör örgütü faaliyeti çerçevesinde devam eden tehlike söz konusu ise hâkim, üçer aylık süreleri uzatabilecek.

İşletmeciye tebligat yok: Hâkim kararları ve yazılı emirler işletmecilere gönderilmeyecek. Kararlar ve yönetmeliğe uygun olduğu tespit edilen yazılı emirler, TİB çalışanları aracılığıyla teknik uzmanın nezaretinde yerine getirilecek. İşlemin süresi ile işlemi yapanın kimliği bir tutanakla saptanacak. Yönetmeliğe aykırı biçimde verilen yazılı emirler yerine getirilmeyecek. Dinlemenin içeriğine ilişkin kayıtlar, TİB Başkanı ve ilgili kurumların en üst amirinin denetimi altında en geç 10 gün içinde yok edilecek.

Radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber