Sendikalar AB raporundan memnun

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Kasım 2005 13:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB Komisyonu'nun, İlerleme Raporu'nda Türkiye'de sendikal hakların geliştirilmesini istemesi, sendikaları memnun etti. AB Komisyonu'nun, İlerleme Raporu'nda Türkiye'de sendikal hakların geliştirilmesini istemesi, sendikaları memnun etti. Türkİş Genel Başkanı Salih Kılıç, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, İlerleme Raporu'nda Türkiye'deki sendikal hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi istenmesinin kendi talepleriyle paralellik arz ettiğini belirterek, rapordaki eleştirilerin doğru ve yerinde olduğunu söyledi.

Avrupa Sosyal Şartı'nın çekincesiz onaylanmasını, sendikal hak ve özgürlüklerle örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını, grev ertelemelerinin önüne geçilmesini istediklerini anlatan Kılıç, hükümetin, kendileriyle diyaloga geçerek, rapordaki eleştirileri gidermenin yollarını araması gerektiğini kaydetti.

Hakİş Genel Başkanı Salim Uslu, Türkiye'nin ekonomik ve politik kriterleri yerine getirmede başarılı olduğunu, ancak AB'nin sosyal modeline uyma konusunda iyi bir performans gösteremediğini dile getirdi.

ELEŞTİRİLER HORLAMAYA KADAR GİDECEK

Türkiye'de sosyal yapıyı güçlendirecek, sosyal korumayı geliştirecek, sosyal içermenin kapsamını genişletecek yeni düzenlemeler olmadığına dikkati çeken Uslu, İlerleme Raporu'nda, sosyal koruma, sendikal özgürlükler ve toplu iş sözleşmesi konularında öteden beri ifade ettikleri talep ve itirazların yer aldığını kaydetti.

Uslu, hükümetin, bu konularda yeni yaklaşımlar içerisinde olmaması halinde AB'nin eleştiri dozunun daha da artacağını ifade ederek, Bu eleştiriler horlamaya kadar gidecek. Bu da bizim kanımıza dokunuyor. 1 yıllık tarama sürecinde ciddi ilerlemeler sağlanabilir. Siyasi irade bu konuda bizlerden de görüşler aldı. Yapılması gereken bu görüşlerin kanunlaştırılmasıdır dedi.

DİSK Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Seren ise Türkiye'de sendikalaşmanın önünde ciddi engeller bulunduğunu, sendikaların toplu iş sözleşmesi yapabilmesi için aranan ikili barajın kendilerini olumsuz etkilediğini anlatarak, rapordaki eleştirilerin tamamına katıldığını bildirdi.

MEMUR KONFEDERASYONLARI

Türkiye KamuSen Genel Başkanı Bircan Akyıldız da rapordaki sendikal hakların geliştirilmesine yönelik ifadelerin memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

Kamu çalışanlarının sendikal haklarının Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) seviyesine çıkarılmasını istediklerine dikkati çeken Akyıldız, bu çerçevede memurlara grev ve toplu iş sözleşmesi hakkı tanınmasını talep etti. Akyıldız, grev ve toplu iş sözleşmesi hakkı tanındığı takdirde, kamu çalışanlarının taleplerine, büyük ölçüde karşılık verilmiş olacağını belirtti.

Akyıldız, gelecek günlerde hükümet ve bazı milletvekilleriyle bir araya gelerek, görüşlerini açıklayacaklarını bildirdi.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Türkiye'de, çalışma yaşamında ciddi antidemokratik uygulamalar ve gelişmeler olduğunu savunarak, özellikle kamu çalışanlarının grev, toplu pazarlık ve örgütlenme hakkı konularında ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade etti. Bu konularda Türkiye'nin önemli adımlar atması gerektiğini vurgulayan Tombul, İlerleme Raporu'ndaki eleştiri ve saptamaları olumlu bulduklarını, ancak yeterli görmediklerini söyledi.

Tombul, söz konusu eleştirilerin sendikaların 1015 yıllık mücadelesi sonucu bugün raporla yansıtıldığını anlatarak, Hükümet ipe un sermekten vazgeçmeli. Eleştirilerle ilgili üzerine düşeni yapmalıdır dedi.

KENDİ İNSANIMIZ İSTEDİĞİ İÇİN YAPILMALIYDI

MemurSen Genel Başkanı Ahmet Aksu ise raporu olumlu bulduğunu kaydederek, sendikaların yıllardır dile getirdiği ifadelerin, raporda yer aldığını dile getirdi. Aksu, Bir taraftan seviniyorum, bir taraftan üzülüyorum. Bazı şeylerin, AB istediği için değil, kendi insanımız için yapılması gerekirdi diye konuştu.

Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası ile ilgili sıkıntıları bulunduğunu anlatan Aksu, memurlara grev ve toplu iş sözleşmesi hakkı verilmesini, memur sendikalarının örgütlenmelerinin de kolaylaştırılmasını istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber