Yanlış hastaya kemoterapi kullanıldı

Haber Giriş : 13 Kasım 2005 12:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hastanede doktorun masasından yanlış kağıt alan ve okuma yazma bilmeyen bir kadın hastanın başına inanılmaz işler geldi. Gerekmediği halde kemoterapi tedavisine alınan kadının saçları döküldü.

OKUMA yazma bilmeyen yaşlı bir kadın hasta, hastanede doktorun masasından yanlış bir kağıt alınca inanılmaz olaylar yaşadı. Gerekmediği halde kanser hastalarına uygulanan ?kemoterapi' tedavisine alınan kadının bütün saç, kaş ve kirpikleri döküldü. Hasta, günlerce kendine gelemedi. Ankara'da oturan 55 yaşındaki Ş.K.'nın hastane serüveni, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvurması ve göğsünde bir kütle tespit edilmesiyle başladı. Ş.K., göğsündeki kütlenin Plastik Cerrahi Bölümünde ameliyatla alınmasından sonra önlem olarak Medikal Onkoloji Kliniği'ne sevkedildi. Muayene eden Araştırma Görevlisi Dr. Bülent Çolak, 13 Nisan günü istediği tetkik sonuçları ile gelen Ş.K.'ya ?Altı ay sonrası için kontrol' önerdi ve bazı tetkikler istedi. Tetkikleri yaptırmak için ertesi gün yeniden hastaneye gelen Ş.K., elinde kağıtlarla dolaşırken kendisini gören bir görevli tarafından apar topar ?kemoterapi' tedavisine alındı. Mavi önlüklü, esmerce, siyah bıyıklı bir görevli ?Sen bizim hastamızsın, beni takip et' diyerek, hastayı bir sedyeye yatırdı. Koluna kırmızı renkli bir ilaç enjekte etti. Bu olaydan yaklaşık 20 gün sonra Ş.K.'nın saçları döküldü, sağlığı tamamen bozuldu. Kızı S.K., 30 Haziran'da başhekimliğe bir dilekçe vererek konunun aydınlatılmasını istedi. Bunun üzerine Başhekimlik, bir yazı gönderdiği Medikal Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazan Günel'den konuyu incelemesini istedi.

Prof.Dr.Günel, 14 Temmuz günü Ş.K. ve eşini hastaneye çağırarak Dr. Bülent Çolak ile birlikte dinledi. Hastadan, tedavi yapılan yeri göstermesini istedi.

İDDİA DOĞRU

Prof.Dr.Günel, Başhekimliğe aynı gün yazdığı yazıda şu tespite yer verdi: ?Hastanın iddiası doğrudur. Hastaya hiçbir hekim tarafından kemoterapi raporu ve reçetesi verilmemiştir. İlaç karnesinde kemoterapi reçetesi yoktur. Hastane ve kemoterapi ünitesinde kaydı bulunmamaktadır.'

Bu yazıdan sonra Prof.Dr.Candan Tunçer başkanlığında bir soruşturma komisyonu oluşturuldu. Ancak aradan 3.5 ayı aşan bir süre geçmesine rağmen bu komisyon soruşturmayı tamamlayamadı.

Konu ciddi

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedef Tunaoğlu, Hürriyet'in konuyla ilgili sorularına, ?Konu ciddi, suçlama da ciddi. Doğru tedavi uygulanıp uygulanmadığı, kimin uyguladığı da belli değil. Bizim kayıtlarımızda da olmayan bir ilaç verimi var gibi gözüküyor' karşılığını verdi.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber