Televizyon, öğrenci başarısını düşürüyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Kasım 2005 15:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Günlük 1 veya 2 saatin üzerinde televizyon seyreden çocukların sosyal aktivitelerinde, arkadaş ilişkilerinde, ders başarısında, sportif faaliyetlerinde, zihinsel ve duygusal gelişiminde sorunlar yaşadığı ortaya çıktı.

Eğitim uzmanların ilköğretim çağ nüfusu üzerinde hazırladığı raporda, ilköğretimde okuyan çocukların, TV'de gördükleri görüntüleri tamamen somut olarak yorumlama düzeyinde olabilecekleri ve hatta çizgi filmlerde görülen görüntüleri bile gerçek gibi algılayabilecekleri için filmde gördüğü bir hareket, duygu veya sahneyi olduğu gibi yapmaya çalışabileceklerine dikkat çekilip anne ve babalar uyarıldı.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası AR-GE kurulu uzmanlarınca hazırlanan rapora göre, anne-babaların ders ve okul saatlerini de göz önüne alarak TV izleme saatlerini ve program türlerini dikkatli şekilde planlaması gerektiğini kaydedilen raporda, şiddet içeren, korku ve gerilime sebep olan görüntülerin, çocuğun gelişiminde kalıcı problemler oluşturacağı vurgulandı.

Rapora ilişkin Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, televizyonun en büyük zararının ilköğretim öğrencilerinde görüldüğünü açıkladı. Bu devrede oluşabilecek herhangi bir sorunun, bütün hayatı etkilediğini dile getiren Avcı, "Öğrencilerimizi daha çok, televizyonun eğitim amaçlı kullanımından yararlandırmamız gerekirken, tam tersine onların zarar görmesine izin veriyoruz" dedi.

Çocukların ve gençlerin ruhsal gelişimini olumsuz yönde etkileyecek TV programlarına günün her saatinde rastlanılabildiği belirtilen raporda; ilköğretimde okuyan çocukların, TV'de gördükleri görüntüleri tamamen somut olarak yorumlama düzeyinde olabilecekleri ve hatta çizgi filmlerde görülen görüntüleri bile gerçek gibi algılayabilecekleri için filmde gördüğü bir hareket, duygu veya sahneyi olduğu gibi yapmaya çalışabileceklerine dikkat çekildi.

Anne ve babaların, TV izleme konusunda çocuklarıyla konuşarak ve onları ikna ederek sınırlamalar getirmelerini öğütleyen raporda şunlara değinildi:

"Cinsellik, şiddet ve travmatik sahnelerin bulunduğu televizyon programları gençlerin kişiliklerinde ve bilinçaltında şiddet duygularının yerleşmesine neden olmakta. Aşırı TV izleme; uyku bozukluğu, cinsel ve duygusal bozukluklar, yalnız kalmak istememe, korku ve endişe duygularına sebep olabiliyor. Okullarda yaşanan şiddet, uyuşturucu kullanımı, sigara ve içki alışkanlığı gibi davranış ve tepki bozukluklarının altında zararlı TV programlarının etkisi görülmekte. Bilinçsiz TV seyretme alışkanlığı; bazı çocuklarda görülen derslere karşı ilgisizlik, okulu ve ders çalışmayı sevmeme, okula ve derslere geç kalma, derslerde başarısızlık, öğretmen seslenince bakmama, öğretmenle göz kontağı kurmama, anne babasına ve yaşıtlarına ilgisizlik, onlarla duygusal ve sosyal iletişime geçe meme, içine kapanıklık, iletişim sorunları, duygusal bozukluklar gibi birçok probleme sebep olmakta."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber